Dr. Cosmina Brummer le Roux: “Un control ginecologic pe an poate salva vieți. HPV-ul netratat poate duce la cancer”

Infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) sunt cauzate de bacterii, virusuri, ciuperci sau paraziți și se transmit prin contact sexual. De multe ori, ele evoluează fără simptome vizibile, motiv pentru care testarea regulată este esențială pentru menținerea sănătății sexuale. Spre deosebire de termenul mai vechi, „boală cu transmitere sexuală” (BTS), termenul „infecție” reflectă mai corect faptul că o persoană poate fi infectată fără a prezenta simptome.

Consultul ginecologic periodic este cheia pentru prevenție, avertizează Dr. Cosmina Brummer le Roux, medic obstetrician-ginecolog:
„De multe ori, atunci când pacienta observă un disconfort local, o secreție sau mâncărime, vine la cabinet. În urma controlului și a analizelor de laborator, descoperim adesea infecții precum ureaplasma. Aceste bacterii, precum mycoplasma sau chlamydia, se transmit sexual. E important ca fiecare pacientă să beneficieze de analize de laborator și de antibiogramă, pentru a ști exact ce antibiotic este eficient. Nu putem administra tratamente la întâmplare.”

Un alt virus frecvent, dar extrem de periculos dacă este ignorat, este HPV-ul (virusul papiloma uman):
„Dacă nu este tratat la timp, în funcție de gradul de agresivitate, HPV-ul poate duce în timp la cancer de col uterin. De aceea, recomand cel puțin un control ginecologic anual, însoțit de o ecografie transvaginală și testul Babeș-Papanicolau. România este în topul țărilor europene la incidența cancerului de col uterin. De asemenea, în funcție de vârstă, recomand și genotiparea HPV.”

Vaccinarea anti-HPV este gratuită pentru fetițele de până în 18 ani, iar pentru femeile între 18 și 45 de ani, statul decontează 50% din costuri. „Este una dintre cele mai importante forme de prevenție și trebuie să profităm de această oportunitate”, subliniază medicul.

Dr. Cosmina Brummer le Roux atrage atenția și asupra impactului emoțional profund al unui diagnostic întârziat:
„Să afli că ai cancer de col uterin este un șoc nu doar pentru pacientă, ci și pentru familia ei. Poate afecta fertilitatea, poate duce la intervenții radicale – chiar la extirparea uterului și a ovarelor. Costurile emoționale și financiare sunt uriașe. Sinceritatea în cuplu este esențială, la fel și protejarea prin prezervativ, chiar dacă acesta nu oferă protecție totală împotriva HPV.”

În concluzie, mesajul medicului este clar: controalele ginecologice regulate, testarea ITS, vaccinarea anti-HPV și comunicarea deschisă în cuplu sunt esențiale pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală și a complicațiilor grave pe termen lung.

Cabinetul Dr. Cosmina Brummer le Roux poate fi găsit pe Str. Rapsodiei 14, Bl. D1-3, Sc. B, Ap.3. Programări la telefon 0250 744 151 și 0746 106 325.