Diana Ştefănescu – 24 ani vechime în FM
Aţi ascultat vreodată vocea care vă vorbeşte din magazinul Annabella? Aceeaşi voce o auziţi la reclama aceluiaşi market pe Pro Fm sau la Vâlcea 1 la emisiunea Radio Mania care se transmite în fiecare zi de la orele 11.00 la 13.00. Puţini dintre voi cunosc însă povestea unei voci care şi-a dedicat viaţa radioului.
Pentru că meseria la radio nu este una uşoară, la Râmnicu Vâlcea pot spune că cei mai buni reporteri se numără pe degete. Diana Ştefănescu este unul dintre acei oameni care şi-a dedicat viaţa microfonului de dincolo de geam. O poveste frumoasă, cu ucusşuri şi coborâşuri, cu lupte, dar şi recompense. În faţa unui geam de sticlă şi a unui microfon, a împărtăşit momente atât frumoase, dar şi triste cu ascultătorii radio-ului.
Regretatul Teodor Brucăr şi George Chirca, pionierii care au îndrumat-o spre radio
„Activitatea de radio mi-am început-o în 1991 la primul post de radio din Rm. Vâlcea, este vorba de Radio Paradox. Acolo am fost în echipa lui George Chirca şi acolo l-am cunoscut pe regretatul Teodor Brucăr, de la care dealtfel am şi învăţat meserie. Oamenii aceştia doi au fost pionierii mei în privinţa radioului şi iată că mi-au fost de mare ajutor atunci pentru că am continuat această meserie, considerând că cel mai impotant lucru în viaţă este acela de practica meseria care-ţi umple sufletul de bucurie. La Paradox am fost dusă de fapt în vizită pentru prima dată de prietena mea Iulia Antonie, actriţă la Teatrul Anton Pann din Rm. Vâlcea. Ea a lucrat în acea perioadă la Paradox, realiza o emisiune pentru copii, se numea: „Bună seara, copii, în fiecare seară de la orele 19-00!”. Şi pentru prima dată când am păşit în radio mi-am dat seama că asta e ceea ce vreau să fac. A fost cred că impactul suflet şi ceea ce am văzut acolo a fost unul foarte mare din moment ce am rezistat atâţia ani de zile în FM. George Chirca a fost cela care mi-a zis că sunt făcută pentru lucrul ăsta, că am foarte mult de muncă, normal, eram un novice şi aveam doar 16 ani. Râd pe tema faptului că atunci când cineva mă întreabă câţi ani am şi câţi ani de vechime am în FM, toată lumea se gândeşte că sunt o persoană trecută de 50 de ani, dar nu este cazul. Am început să fac această meserie de foarte mică”, ne povesteşte realizatoarea de emisiuni periplul ei în carieră.
Vocea Annabella de 17 ani
Vâlcea 1 se pare că i-a accentuat dragostea pentru radio, lucrând alături de oameni de la care a continuat să înveţe meserie. „M-am angajat la Vâlcea 1 în 1993 şi atunci realizam o emisiune de după-amiază, între orele 14.00 şi 18.00, eram în direct cu ascultătorii, o emisiune pe care o realizam singură, iar din 1995 am început să lucrez la „Dimineaţă, dar altfel” cu Vali Conea şi tot cu Vali Conea am realizat la Vâlcea 1 şi „Fiesta de la orele 14.00 la orele 16.00”, ulterior mi-am reluat programul singură, iar de câţiva ani foarte buni sunt de sine stătătoare şi prezint singura manie unanimă apreciată de ascultători, este vorba de „Radio Mania” în fiecare zi de luni până vineri, între orele 11.00 şi 13.00”, ne mărturiseşte Diana Ştefănescu.
„Dacă ar fi să fac altceva, ce aş face?… De multe ori îmi pun întrebarea asta, de foarte multe ori… Cred că tot undeva în domeniu, nu ştiu, de multe ori am încercat poate să mai fac şi altceva… de altfel, fac şi altceva din 2010 încoace: am devenit vocea Annabella, dar este o chestiune pe care o fac tot în domeniu, adică nu m-am abătut de aici. Deci m-aş duce tot în domeniul artistic, m-aş duce într-un domeniu în care să am de lucru cu oamenii, pentru că până la urmă a realiza un program radio înseamnă a-i face pe oameni să se simtă bine”, ne povesteşte.
“Sentimentul că oamenii te cunosc şi te recunosc este recompensa pe care o primesc!”
Pentru Diana Ştefănescu radioul nu este un job, ci a doua familie. Se duce şi le vorbeşte din suflet oamenilor din gânduri, le povesteşte şi îi îndrumă:
„Când mă duc la serviciu nu este serviciu. Când mă duc la serviciu, de fapt mă duc la familia cu numărul 2, eu aşa am considerat familia Vâlcea 1. Nu este ca şi cum m-aş duce la un job, este ca şi cum m-aş duce pentru a-mi face ziua mai frumoasă şi pentru a face ziua mai frumoasă ascultătorilor mei. Cel mai important lucru pe care îl faci în meseria asta este să-ţi laşi orice urmă de problemă a-i avea în momentul în care intri în emisie. Am avut şi zile mai puţin bune pentru că, cu toţii trecem prin evenimente mai puţin fericite, dar asta nu trebuie să se simtă niciodată în vocea unui realizator radio sau tv. Am avut momente când am vrut să renunţ pur şi simplu, să plec de aici, din oraş, din ţară, pentru că mă sperie ce se întâmplă în ultimii ani aici”.
Satisfacţia vine şi atunci când este recunoscută pe stradă sau la restaurant: „Am avut surprize plăcute să mă aşez la masă şi să mi se spună: „Noi te ştim pe tine, tu eşti vocea de la radio! Faci emisiuni la radio, nu-i aşa?”. Nu ai cum în 24 de ani să nu te recunoască lumea. Iar sentimentul că oamenii te cunosc şi te recunosc, normal că este recompensa pe care tu o primeşti pentru munca pe care ai depus-o”, conchide Diana Ştefănescu.
Letiţia Lazăr