Despre arta lemnului cu un sculptor profesionist
Profesorul Constantin Manoli nu mai predă de mult. Este la pensie. Dar sculptează permanent, citeşte permanent şi este în continuare pasionat de teatru. Mi-a fost profesor şi diriginte patru ani la Liceul Industrial nr. 3 (Colegiu Energetic) într-o perioadă în care liceul era faima Olteniei în materie de dotare, utilităţi moderne, sediu, sală de sport, ateliere. Şi reuşea să transmită dragostea pentru literatură, pentru teatru, pentru sculptură, muzică, poezie, pictură printre laboratoarele pline de fierătanii în care învăţam să reparăm maşini şi utilaje, şi să folosim aparatura din hidrocentrale şi staţii electrice.
Profesorul Manoli se ocupa, după ore, cu echipa de teatru a liceului, pregătea elevi pentru Olimpiade, făcea meditaţii suplimentare, gratuit, pentru examenele de Bacalaureat. Era un spirit viu în permanenţă mişcare, cu o energie debordantă. Ziceai că nu avea secundă de linişte şi atunci, noi cei din promoţia 1987 l-am poreclit “Tapirul”.
Nici acum, după atâţia ani, Constantin Manoli nu oboseşte să vorbească despre pasiunile sale şi să transmită informaţii despre arta sculpturii pe care o iubeşte. La fiecare manifestare de amploare din Râmnic mă bucur când îl regăsesc la standul de vânzare a produselor tradiţionale din lemn pe care le confecţionează în atelierul său pentru că fiecare piesă este un unicat.
Joi, 26 noiembrie, de la orele 15.00, îl puteţi cunoaşte şi puteţi dialoga cu el.
Forumul Cultural al Râmnicului, Biblioteca Judeţeană ,, Anim Ivireanul,,, şi Centrul Judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale Vâlcea vă invită la cea de a treia reuniune a Stagiunii 2015 a Clubului Oamenilor de Ştiinţă, Cultură şi Artă în Programul cultural ştiinţific: “Frescele Vâlcii”.
Profesorul Constantin Manoli va conferenţia despre Arta lemnului şi îi va face cu siguranţă pe cei prezenţi să simtă pasiunea şi frumuseţea acestei arte.
Traian Guminski