Deputatul Ovidiu Popa susţine exinderea Carierei de calcar din Costeşti
De profesie jurist Ovidiu Ştefan Popa, cel mai tânăr parlamentar vâlcean a studiat cu atenţie toată legislaţia naţională şi europeană legată de ariile protejate, de situaţia carierei de calcar de la Costeşti de care depind minim 10 mii de locuri de muncă şi o întreagă industrie din Vâlcea li crede că modificarea legislaţiei este necesară şo poate fi făcută protejând şi mediul şi locurile de muncă.
Săptămâna trecută a avut loc un prim vot la Senat, un vot de comisie legat de iniţiativa deputatului vâlcean Dumitru Lovin susţinută de toţi deputaţii PSD de Vâlcea.
În judeţul Vâlcea, la începutul anilor 2000, a fost creat prin Hotărâre de Guvern, Parcul Naţional Buila – Vânturariţa.
Din eroare delimitarea graniţelor acestui parc a produs o situaţie care ar putea arunca economic judeţul în haos. În vecinătatea parcului naţional, funcţionează cariera de calcar de la Costeşti, loc de unde se extrage acest zăcământ de zeci de ani. Majoritatea agenţilor economici Uzinele Sodice, Oltchim, CET Govora folosesc în procesul de producţie acest zăcământ. Limitele Parcului Naţional Buila Vânturariţa s-au suprapus cu o zonă din perimetrul Carierei de Calcar, bogată în zăcământ şi care ar trebui să fie exploatată după anul 2020 şi care ar asigura zeci de ani, funcţionarea platformei Râureni. Până în anul 2020, se termină actualul perimetru de exploatare iar dacă eroarea nu se îndreaptă, cariera se va închide şi ulterior pier direct 4000 de locuri de muncă şi indirect (industria pe orizontală) alte 6000.
Singura soluţie este modificarea unei legi dar care presupune un uriaş proces birocratic plus convingerea UE că nu distrugem ariile protejate, plus lămurirea cohortei de ONG-uri .Noua lege ar reda în circuit îndustrial 16 hectare din Parcul Naţional, acesta primind la schimb o suprafaţă cu 50% mai mare în schimb. Iniţiatorul acestei iniţiative legislative de modificare a OG 57/2007 a fost deputatul ALDE Dumitru Lovin, ajutat de mai mulţi parlamentari ALDE şi PSD, printre care şi vâlcenii Dana Oteşanu, Eugen Neaţă, Vasile Cocoş, Ovidiu Popa.
Această iniţiativă prin care se face schimbul de terenuri trebuie să treacă prin mai multe comisii, cele mai importante, fiind comisiile de mediu. Miercuri, 13 septembrie 2017, iniţiativa lui Lovin a ajuns la Comisia de Mediu din Senat şi a fost aprobată, dând speranţe că după ce trece de următoarele etape să devină act normativ şi după 2020, în Vâlcea să avem continuitate economică.
„Această inițiativă parlamentară a fost rezultatul ședinței convocată de președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, cu parlamentarii vâlceni, reprezentanții USG, Romsilva și administrația locală din Costești, unde a fost detaliată situația gravă în care se află Platforma Râureni. În urma dezbaterilor, președintele Rădulescu a cerut deputaților vâlceni să susțină în regim de urgență necesitatea schimbării legislative pentru salvarea economiei județului și a locurilor de muncă” ne spune deputatul Ovidiu Popa. În primă fază comisia dorea o amânare a votului pe inițiativa care cerea un schimb de terenuri între Parcul Național Buila Vânturarița și Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea. Deputatul PSD, Eugen Neață a prezentat o mapă completă cu toate punctele de vedere ale factorilor implicați și mai ales a susținut în regim de urgență votul pentru salvarea directă a 4000 de locuri de muncă și indirectă a încă 6000, pentru a lămuri o situație care trenează de mai bine de șase ani. Comisia de Mediu a Senatului a luat act de argumentele lui Eugen Neață și în cele din urmă a votat inițiativa parlamentarilor vâlceni.
Calcarul extras de Minieră se folosește în procesul tehnologic care asigură funcționarea USG, Oltchim, CET Govora, dezvoltând o industrie orizontală care asigură funcționarea economică a municipiului Râmnicu Vâlcea și nu numai. În urma acestei suparpuneri după anul 2020, Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea nu mai putea continua activitatea de extracție a calcarului dat fiind că zăcământul se afla într-o arie protejată.
Deputatul Ovidiu Popa susţine:
“Este extrem de important să protejăm mediul din ţara noastră şi eu fac parte dintr-o generaţie educată în acest sens. Dar aici nu este vorba de aşa ceva. Calcarul se extrage de zeci de ani, extinderea Parcului Naţional pe o suprafaţă mai mare este benefică în urma schimbului de terenuri în plus noua lege prevede ca acele comunităţi din zonă să beneficieze de o mică parte din profitul celor care extrag calcarul, la finalul exploatării, deci când se va închide exploatarea ,terenul va fi cuprins din nou în Parc, se vor crea şi zone tampon între partea exploatabilă şi aria protejată, speciile protejate de animale şi vegetaţie rămân protejate. Totul este gândit ca industria să funcţioneze şi mediul să fie protejat, statul să câştige, administraţiile din zonă să câştige, iubitorii de natură, de Parcuri Naţionale să aibă o suprafaţă mai mare de vizitat”. (T.G.)