Deputatul Eugen Neață vine în ajutorul celor ce vor fi amendați contravențional pe nedrept
Timp de 21 de ani milioane de români au fost amendați contravențional fără a avea posibilitatea reală de a contesta în instanțe amenzile primite de multe ori abuziv sau la limita legii.
Împotriva documentului de constatare a unei contravenții și de aplicare a sancțiunii se putea face o plângere numai la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția. Așa scria în lege. Mai exact, în Ordonanța 2 pe care Guvernul României a publicat-o în anul 2001. De atunci și până acum, împotriva oricărei contravenții primite departe de casă, petentul trebuia să se deplaseze la locul cu pricina și pentru a cere sprijinul justiției și pentru a-și susține cauza, ori de câte ori era nevoie. Drumuri lungi, bani mulți, timp irosit. Cu avocați, martori și tot ceea ce presupune așa ceva.
Majoritatea oamenilor renunțau și plăteau amenda pentru că nu avea rost de exemplu să te duci de la Alba Iulia sau din Câineni să depui plângere la judecătoria Constanța pentru o amendă rutiera primită în concediu la Eforie.
Împotriva unei contravenții oarecare, primită la Iași, de pildă, un timișorean trebuie să facă plângere la judecătoria din estul țării și să meargă acolo, la judecată, cu avocat și alte persoane, ori de câte ori este nevoie, până la soluționarea plângerii depuse. Și de multe ori cei care dădeau amenzi se bazau exact pe această neputință a oamenilor de a se apăra și de a încerca să-și caute dreptatea la judecător.
Declarație deputat Eugen Neață:
“Împotriva acestei situații am inițiat o modificare legislativă care permite depunerea plângerii acasă la petent, pentru a-i facilita acestuia dreptul la apărare, în limita unui efort rezonabil, cum este normal într-un stat de drept . Este încă una dintre situațiile, nu puține, în care procedurile de aplicare a legii devin ele însele un fel de pedepse pentru cei implicați. Nu cred că a fost în intenția nimănui să împiedice accesul simplificat la lege și pentru cei care o încalcă și pentru cei care o apără, în egală măsură.
Am cerut prin inițiativa mea legislativă ca petentul să se poată opune unei contravenții ori la judecătoria în circumscripția căreia s-a petrecut fapta, ori în circumscripția unde își are el însuși domiciliul sau sediul, în cazul persoanelor juridice. Mulțumesc colegilor din Parlament care au înțeles și susținut demersul meu și care au votat proiectul de lege ce sper să fie promulgată cât mai curând de președinte .Adaug în acest mod încă o verigă importantă la inițiativele legislative pe care le-am avut în ultimii șase ani în Parlamentul României pentru îmbunătățirea vieții noastre, a tuturor”.