Deputatul Eugen Neață (PSD) contribuie la formarea unui parc uriaș în Râmnicu Vâlcea
Deputatul Eugen Neață este atât de implicat în proiecte și inițiative legislative, în studiul legislației pentru suținerea acelor inițiative ale colegilor din Parlament care au mai mare nevoie, în audiențe, deplasări în teritoriu, participarea la simpozioane, ședințe, seminarii, întâlniri cu patronate și sindicate încât de multe ori “uită” să menționeze pe pagina sa personală de facebook unele din acțiunile sale.
Una dintre acestea, pe care am descoperit-o cu totul întâmplător, este legată de susținerea unui demers care va ajuta municipiul Râmnicu Vâlcea să beneficiez de un parc pădure impresionant.
Legislația prevedea un regim strict al zonelor împădurite, iar administrația municipiului, la fel ca și alte administrații din țară, nu a putut investi în dezvoltarea și amenajarea unor zone și nici nu a putut accesa fonduri europene din cauză că nu era proprietară pe acele suprafețe. Primarul Mircia Gutău ar fi dorit să amenajeze de multă vreme pădurea de pe Capela, iar administrația orașului putea depune cererri de accesare fonduri europene pentru a amenaja această superbă zonă, dar cererile ar fi fost respinse deoarece pădurea de aici aparține Direcției Silvice.
Deputatul Eugen Neață a fost parlamentarul care încă din perioada campaniei electorale a susținut că legislația trebuie modificată astfel încât albiile unor râuri care traversează orașe precum și pădurile din acestea trebuie transferate în proprietatea administrațiilor locale spre a permite dezvoltarea lor și accesarea de fonduri.
Inginerul George Mihăilescu este unul din cei mai experimentați directori din domeniu și conduce mai mult decât eficient Direcția Silvică Vâlcea. Specialiștii Direcției pregătesc în această perioadă documentele pentru transferul pădurii de pe Capela în proprietatea primăriei Râmnicu Vâlcea.
“A fost un proces necesar și logic. Deputatul Eugen Neață m-a sunat de mai multe ori, m-a consulat pe mine și alți ingineri silvici din țară în legătură cu procedeele cele mai bune pentru a proteja în același timp pădurile din orașe dar a da libertate administrațiilor să le dezvolte și să le administreze. A ieșit o lege bună, o lege care ne obligă să trecem, acolo unde administrațiile cer acest lucru, pădurile în domeniul public al primăriilor. Este vorba de crearea unor păduri parcuri. Primăriile nu au voie să defrișeze și nu au voie să ridice construcții invazive care să distrugă pădurile dar au voie să toaleteze vegetația, să creeze alte suprafețe verzi unde lumea să se odihnească să construiască bănci și foișoare care să se încadreze zonal și să dea cetățenilor șansa să se odihnească în natură și să o admire. O pădure dintr-un oraș transformată în parc devine un bun național, atrage turiștii, redă forța de muncă a celor care vin să își recapete energia în mijlocul naturii. Este normal să dăm aceste păduri celor care au nevoie de ele și celor care sunt dispuși să investească pentru a le întreține.
Vrem să pregătim o documentație perfectă, cu cadastrare profesionistă și cu limite clare, vom transmite în propietatea primăriei cu documente nu o suprafață aproximativă ci una delimitată pe hartă în care va fi înregistrat fiecare arbore. Pe Capela sunt copaci rari de o frumusesțe deosebită și sunt sigur că primarul municipiului va face tot ce trebuie pentru a face din pădurea de aici un parc superb de care sa fim mîndri,” spune directorul Mihăilescu.
Contactat telefonic, deputatul Eugen Neață ne-a declarat că demersul său de a promova și susține o inițiativă legislativă transformată în Legea privind transmiterea unor suprafețe de fond forestier din domeniul public al statului și din administratrea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al unor unități administrativ teritoriale: “… este una din cele mai importante legi din domeniu, absența ei a blocat dezvoltarea mai multor zone importante din orașe precum Râmnicu Vâlcea și Buzău, dar și din multe stațiuni. Sunt bucuros că parlamentarii PSD au susținut demersul meu și al colegilor care am alcătuit proiectul acestui demers legislativ și le mulțumesc încă o dată celor care au votat pentru această lege. Cred că acum primarul Mircia Gutău are cadrul legislativ necesar pentru a transforma o zonă care se degrada vizibil într-un superb parc –pădure”.
Traian GUMINSKI