De ce poate pierde PNL la scor Europarlamentarele!

PNL cu noua vedeta Rareş Bogdan în frunte face o mare greşeală axând campania electorală pe tema anticorupţie.
850 din 1200 de edili liberali au dosare penale. Tot dosare penale au avut o mulţime de foşti primari liberali executaţi şi scoşi din funcţie de ANI, ANAF sau DNA!

În 26 mai contează enorm implicarea primarilor, mai ales a celor din mediul rural, pentru mobilizarea electoratului! Tactica lui Ludovic Orban de a ataca permanent tema corupţiei şi Justiţiei şi de a defila cu poza lui Kovesi în faţă a determinat deja un curent în rîndul aleşilor PNL care ori nu se vor implica în campanie ori vor susţine candidaţii ALDE şi în unele locuri chiar ai PSD deoarece s-au decis să păstreze varianta de rezervă pentru localele de anul viitor.
În Vâlcea situaţia este şi mai dramatică. Este un judeţ atipic în care capitala judeţului nu este deţinută nici de PSD, nici de PNL. Primarul Mircia Gutău şi al său PER au o forţă mare, nu numai în municipu. Există deja câţiva candidaţi cu şanse la primării din judeţ care şi-au exprimat opţiunea de a merge anul viitor pe listele PER în alegeri.
Dacă nu au fost în stare să îl atragă pe Gutău de partea lor cei din PNL, puteau face măcar abstracţie de primar câteva luni determinându-l să rămână oarecum neutru la alegerile din mai. Dar cu o sălbăticie necalculată politic, l-au atacat direct prin câteva ziare de casă, prin comunicate de presă, prin postări pe reţelele de socializare sau prin fluturaşi distribuiţi în cutiile poştale. L-au lovit pe acest om exact în punctul nevralgic. În ORGOLIU!
Gutău a promovat imediat o alianţă cu PSD pentru alegerile eroparalmntare şi se va implica total în aceste alegeri.
În municipiu şi-au întărit poziţiile mai ales cei de la ALDE prin plecările din PNL ale unor oameni experimentaţi în alegeri. În municipiu există un electorat care pune botul uşor la campaniile de pe reţele ale necunoscuţiilor de la USR. Şi tot în Râmnic există deja un grup bun al celor de la PRO România care defilează cu imaginea bună a Corinei Creţu.
Va fi greu, foarte greu în Râmnic, pentru PNL să obţină măcar 10 la sută din voturi. Iar în judeţ, cu un număr de 50 de primari câştigaţi în 2016, PNL ar trebui să obţină un minim de 25%.
În condiţiile de azi, la mai puţin de două luni până la ziua votului, PNL poate atinge cu greu 15%.
Jumătate din primarii liberali în funcţie au făcut deja înţelegeri cu cei de la PSD sau PER sau ALDE de a candida anul viitor pe listele lor. Iar primarii trebuie să dovedească acum bună credinţă faţă de cei cărora le-au promis că vor migra politic. În PNL există însă şi un activ de partid nemulţumit ori de conducerea judeţeană, ori de o parte a acesteia, ori de conducerea organizaţiei municipale, ori de liderii naţionali sau chiar de listele de candidaţi pentru alegeri. Acest activ va trăda la urne PNL.
Fostul meu coleg, deputatul Cristian Buican, este un adevărat animal politic care şi-a atins în general obiectivele, chiar şi atunci când aparent pierdea bătălii politice sau electorale.
Azi are însă nevoie mai mult ca oricând de sfatul unor consilieri experimentaţi. Pe care simt că nu-i mai are. Şi mai cred că şi dacă i-ar avea, a ajuns din păcate în poziţia aceea în care crede că deţine dreptatea absolută, că e capabil să ia singur deciziile cele mai bune şi că nu are nevoie de consilierea nimănui.
Atacurile permanente la liderii PSD locali şi la conducerea Consiliului Judeţean sunt operaţiuni care nu aduc voturi la aceste alegeri.
Voturile pentru liberali pot fi multiplicate doar printr-o strategie extrem de diplomatică şi complicată.
Pe care nu are niciun rost să o devoalăm noi, nefiind nici consilieri ai vreunui partid şi nici fraieri care să dăm sfaturi pe gratis.
Dincolo de simpatiile sau antipatiile personale un adevărat profesionist din presă este obligat să lupte, până în pânzele albe, de partea celui care crezând în calitatea serviciilor sale l-a ales pentru susţinerea campaniei electorale.

Traian GUMINSKI