De ce este mai importantă Andreea Bostănică decât presa locală
În ziua de azi importanţa a ceea ce spui sau scrii este dată de audienţă. De câţi oameni te citesc! În era perioadei non internet importanţa unui ziar era dată de tiraj. De numărul exemplarelor tipărite şi vândute. Azi ziarele nu mai sunt cumpărate în format tipărit decât rar. Dar toate redacţiile au pagini de internet. În ţara noastră peste 99% la sută din textele publicate de presă pot fi citite gratuit pe site-urile ziarelor sau pe paginile din reţelele de socializare.
Într-un judeţ mediu, un ziar foarte bun reuşeşte să treacă, în unele zile, de 25 de mii de cititori.
Întreaga presă locală din ţară nu are însă atâţia urmăritori, cititori precum cei mai influenţi “creatori de conţinut” de pe reţelele de socializare.
Recent a intrat în atenţia presei o domnişoară din Republica Moldova care se desfăşoară cu activităţiile ei inteligente şi intelectuale şi în România.
Andreea Bostănică a dezvăluit într-un clip care a strâns aproape două milioane de vizualizări pe TikTok că a luat Bacalaureatul. Tânăra în vârstă de 18 ani, care e influencer și vlogger, a răbufnit în spațiul public, după ce se zvonise că nu a trecut examenul.
Supranumită „Regina TikTok-ului din România” a susținut examenul de Bacalaureat de curând și a și primit notele. La Limba Română a luat nota 7, o notă de trecere. Pe TikTok, ea a susținut că dacă nu ar fi dat examenul viața ei, „nu s-ar fi schimbat absolut deloc”. Se mândrește cu veniturile pe care le are datorită activității ei pe platformele de socializare, pe Instagram, pe TikTok, unde are milioane de vizualizări. Vă spun cu mâna pe inimă. Faptul că nu am luat 10 și 9 la Bac nu m-a încurcat absolut deloc să îmi procur recent trei apartamente în Chișinău, un penthouse pe lângă ele. M-am mutat în București și la fel. Zilele astea primesc actele pentru a-mi cumpăra primul apartament în cea mai bună zonă din București. Nu mai vorbesc de mașina pe care mi-am luat-o. Eu când mi-am luat mașina nici măcar nu terminasem clasa a XII-a, ca să înțelegeți. Dar vouă baftă la învățat și la învățat pe de rost texte. Multă multă baftă”, a mai explicat Andreea Bostănică. Această fată are aproape 6 milioane de urmăritori constant, ceea ce îi aduce un venit bun din reclamele ce le face unor branduri.
Presa locală ia rareori bani pentru reclamă şi sume mici. Pentru că noi nu avem 6 milioane de cititori zilnic, dar mai ales pentru că reclamele de pe site-urile noastre nu sunt urmărite de cei care o urmăresc pe Andreea Bostănică.
Societatea nu este bolnavă cum spun unii colegi din presă ci este influenţată mediatic până la prostire de aceste reţele.
Presa locală din orice judeţ publică articole despre politică, despre vreme, despre turism, despre lansări de carte, vernisaje, spectacole de teatru, reportaje despre comunităţi rurale, interviuri cu sportivi sau oameni de cultură, proiecte ale administraţiilor locale.
Publicul agăţat de Andreea Bostănică, sau cum spun cei tinerii “fanii”, ei sunt copiii sau nepoţii celor care mai citesc uneori ziare. Ei nu ştiu să citească, cei care se uită pe Tik Tok, decât texte scurte şi mai ales nu vor să munceacsă intelectual mult sau fizic. Vor să trăiască huzurind, visează motociclete, vor maşini scumpe, distracţii şi concedii. Ei, aceşti tineri, îi aduc venituri domnişoarei Andrea pentru că sunt atraşi de consumul produselor promovate de ea pe reclame. Pentru comerţ, pentru firmele respective, indirect şi pentru stat deoarece încasează accize şi TVA din produsele comercializate, dar şi de la infuenseriţă (prima femeie din Moldova care a plătit 1 milion de lei impozit), presa locală nu contează în faţa unei Andreea Bostănică.
Dar nu ea este vinovată. Ea este doar un barometru al inteligenţei, culturii, empatiei unor generaţii cărora nu ştim, mai ales ce să nu îi dăm, decât ceea ce să-i dăm. Nu am ştiut să cenzuram un comportament şi un consumerism periculos şi nu ştim nici în continuare. De fiecare dată când un părinte, un bunic, un unchi, o mătuşă îi dă unui adolescent bani pentru a cumpără un produs promovat de Andrea Bostănică îndepărtează acel adolescent de cărţi ziare, cultură.
Traian Guminski