De ce au PNL și PSD atâția cai morți?

Zeci de oameni au intrat în Parlament după alegerile din 2024 din partea AUR, POT, SOS nu pentru merite deosebite, nu datorită carismei, banilor cheltuiți în campanii electorale, celebrității sau unei activități sociale remarcabile..
Au intrat pur și simplu pentru că zeci de organizații PSD și PNL au continuat să mențină în funcții de decizie cai morți.
„Teoria cailor morți” este o metaforă satirică care reflectă modul în care unii oameni, instituții sau națiuni se confruntă cu probleme evidente imposibil de rezolvat, dar în loc să accepte realitatea, se agață de justificarea lor.
Ideea de bază este clară: dacă afli că călărești un cal mort, cel mai înțelept lucru este să te dai jos și să-l lași.
În loc să abandoneze caii morți ( la PNL era vizibil de la o poștă că nea Generalul bâlbâit este mort și îmbălsămat!) s-au luat măsuri precum:
• Cumpărăm o șa nouă pentru cal.
• Îmbunătățim hrana calului, chiar dacă acesta este mort.
• Concediem managerii de cai și angajăm pe cineva nou, sperând la un rezultat diferit.
• Organizăm întâlniri pentru a discuta despre cum să creștem viteza calului mort.
• Creeăm echipe de lucru pentru a analiza problema calului mort din toate unghiurile
• Justificăm eforturile prin compararea calului cu alți cai morți asemănători, concluzionând că problema a fost lipsa antrenamentului.
• Propunem cursuri de instruire pentru cai, ceea ce presupune majorarea bugetului.
• Redefininim conceptul de “mort” pentru a ne convinge că acest cal mai are o șansă.
Această teorie demonstrează câți oameni și organizații preferă să nege realitatea și să piardă timp, resurse și efort pe soluții inutile, decât să accepte problema din start și să ia decizii mai inteligente și mai eficiente.
Realitatea este că PNL sau PSD puteau câștiga alegerile prezidențiale dacă renunțau la caii morți.
Nu mai vorbim de alegerile parlamentare unde greșelile unor organizații , PNL Vâlcea este un exemplu elocvent, au dus la pierderea multor mandate. Păi cum să o dai la o parte pe doamna Banu care avea o imagine bună inclusiv în rândul primarilor PSD și să o aduci pe sinecurista Ligia Deca ?
Dacă organizațiile județene cu probleme nu renunță la a mai susține cai morți, nu-și schimbă echipele de conducere valul așa zis ,, suveranist,, va crește. Din ce în ce mai multe județe vor avea parlamentari precum acest Andrei Gheorghiu de la USR sau Dumitru Spau de la AUR care nu vor face absolut nimic pentru oameni din județele unde au fost aleși.

Revin la județul Vâlcea. Dacă liderul județean al liberalilor înțelegea cât de importantă este colaborarea cu PSD încă de la europarlamentare, dacă făcea o înțelegere cu liderul PSD pentru a susține ulterior alegerea viceprimarilor în așa fel încât primarii și viceprimarii să fie exclusiv PSD și PNL, dacă se colabora pentru acest județ, rezultatele erau altele pentru ambele partide.
Și pentru a nu se crede că acest text este unul critic doar la adresa liberalilor nu pot să nu remarc că la PSD, deși toată conducerea națională a partidului știa că cel mai bun comunicator al PSD pe televiziunile naționale, era de doi ani, senatorul Bogdan Constantin Matei, în loc să-l pună pe un loc eligibil pe listele din București, unde putea aduce și mai multe voturi ca imagine și să renunțe la unul din sinecuriștii partidului de pe ce mai lungă lista de senatori ai PSD din țară, social democrații au preferat să-l arunce pe senator pe un loc 4 pe lista de candidați la Camera Deputaților din Vâlcea.
Fostul senator va face o treabă excelentă și la Agenția Națională pentru Sport unde deja își face o imagine de profesionist, dar PSD a pierdut un senator foarte bun, așa cum PNL a pierdut prin doamna Claudia Banu unul din cei mai buni parlamentari femei ce-i avea.
Ambele partide însă continuă să susțină, cu succes, cai morți în conducerea centrală și în multe conduceri județene.

Traian GUMINSKI