Cum și din ce se produce whisky-ul? Tot ce trebuie să știi despre procesul de fabricare a celei mai cunoscute băuturi din zilele noastre


Fotografie de la Marcelo Verfe pe Pexels.com

Whisky-ul este una dintre cele mai cunoscute băuturi, care mai este denumită și „aurul lichid”. Acesta a fost creat în Scoția, de niște călugări care distilau cereale fermentate pentru a obține „apa vieții”, un strămoș al tăriei de astăzi. Odată cu trecerea timpului, rețeta a mai fost modificată, pentru a-i da un plus de rafinament, iar acesta a devenit foarte cunoscut și consumat de întreaga lume. În acest articol, îți vom vorbi despre procesul care trebuie urmat pentru a obține un produs de calitate.

Mai jos vei regăsi, în detaliu, modul de preparare al whisky-ului:

1. Selectarea materiei prime

Pentru a obține o băutură de calitate, trebuie să știi că totul pleacă de la alegerea atentă a cerealelor, deoarece acestea influențează foarte mult aroma și gustul whisky-ului. Așadar, cele mai folosite sunt orzul, acesta fiind întâlnit în produsul scoțian, iar porumbul este principalul ingredient în bourbonul american. Odată cu selecționarea acestora, ele sunt măcinate, apoi urmează să fie amestecate cu apă fierbinte într-un vas, pentru a extrage zaharurile necesare fermentației.

2. Fermentația

Așadar, după ce zaharurile sunt extrase, amestecul este răcit și transferat în vasele de fermentație, unde se adaugă drojdia. Dacă vrei și tu să simți gustul acestei băuturi, cumpără whisky de la Altex și, cu siguranță, te vei îndrăgosti de el. După ce l-ai achiziționat, toarnă puțin într-un pahar cu gheață și savurează-l înghițitură cu înghițitură.

3. Distilarea

Acum, urmează etapa în care lichidul rezultat în urma fermentării este transformat în alcool pur. Acest proces se face în recipiente din cupru, iar whisky-ul este distilat, de obicei, de două ori. Prima dată se produce un conținut de aproximativ 20-25% tărie. În cea de a doua etapă, acesta se divizează în trei părți, iar din toate acestea este folosită doar partea din mijloc, deoarece ea este cea mai curată și cea mai bună, pentru a obține un rezultat de calitate.

4. Maturarea

Odată ce s-a terminat și procesul de distilare, pentru ca whisky-ul să fie cât mai gustos și să capete culoarea aceea maronie, trebuie să stea la maturat în butoaie de lemn, de obicei din stejar. Acest lucru poate dura între 3 și 30 de ani sau chiar mai mult, în funcție de rețetă, dar și calitatea care se dorește a fi obținută. De asemenea, recipientele în care se toarnă tăria sunt foarte importante, deoarece acestea influențează culoarea, aroma și gustul produsului finit.

5. Îmbutelierea

Nu în ultimul rând, după ce a trecut lunga așteptare a maturării, acum este momentul mult așteptat. Whisky-ul trebuie scos din butoaie și filtrat, pentru a îndepărta eventualele impurități și pentru a stabiliza produsul. Ulterior, acesta este diluat cu apă, ca să ajungă la tăria dorită, de obicei între 40% și 46% alcool.

În concluzie, modul prin care se produce cea mai populară băutură spirtoasă este unul lung și complex, care necesită răbdare și atenție la detalii. Așadar, un whisky de calitate este mai mult decât o simplă băutură, deoarece până să ajungă pe rafturile magazinelor, acesta trece prin multe etape de procesare, dar și multă dedicare din partea producătorilor.