Cum și de ce îl înjură mii de funcționari din comune pe premierul Ilie Bolojan!

Guvernul impune noi taxe și impozite pe terenuri și locuințe populației, în numele austerității. În schimb, privilegiații sistemului-care locuiesc în case RAPPS sau în locuințe ale unor instituții de stat plătesc chirii derizorii, de multe ori sub 1000 lei/lună, chiar și în centrul capitalei.

Austeritatea nu este pentru toți!Primul consilier angajat de Nicuşor Dan, Radu Burnete, spune că este normal să aibă mașină cu șofer pentru a putea vorbi la telefon când se deplasează în diferite locuri. Declaratia consilierului vine la câteva zile, după ce șeful Cancelariei lui Bolojan, Mihai Jurcă, a explicat că vor fi desființate 40% din posturile de șoferi ale demnitarilor. În timp ce barosanii din Consiliile de Administrație, unde au sinecuri de mii de euro lunar, rămân pe poziții Guvernul Bolojan vrea comasarea unor posturi din mediul rural, închiderea de școli sătești și reducerea numărului de posturi din primăriile comunale.

Numărul real de funcționari publici din toate primăriile comunelor din România este de 27.992, ceea ce înseamnă, în medie, nouă funcționari publici pe o primărie. Funcțiile publice esențiale fără de care nu se poate desfășura activitatea unei primării, ca autoritate publică care asigură prerogativele de putere publică ale autorității sunt opt: secretar general, contabil, asistent social, impozite și taxe, urbanism, stare civilă. Toate aceste funcții nu pot fi desfășurate cu un sfert de normă, cum propune Guvernul la televizor. Nu ne putem imagina că un primar va sta la rând să aștepte de două ori pe săptămână serviciile secretarului general sau să aștepte de două ori pe săptămână semnătura contabilului pentru execuția bugetului care se face zi de zi, după cum nici cetățenii comunelor nu ne putem imagina că se vor programa marțea și vinerea să moară sau să nască. Doar un premier rupt crede că un funcționar public poate deservi trei, patru primării.

Sistemul de finanțare este așezat complet greșit și ar trebui o alocare echilibrată a resurselor financiare. Deși comunele și satele reprezintă 85% din suprafața României, orașele și municipiile primesc mai mulți bani de la buget. Situația reală la nivelul comunelor din România este aceea a unei subfinanțări cronice. Iar statul a jecmănit aceste comune mai ales prin TVA. La fiecare 5 km de asfalt, de canalizare, sau de alimentare cu apă statul a perceut TVA adică a “furat” acelei comune un km de utilități. Fiecare factură a școlilor de căldură, apă, canalizare, energie electric a fost umflată de același stat lacom cu TVA! În timp ce în primăriile din București și în minister sunt mii de posturi inutile acum Bolojan vrea să facă un contabil să fugă între două primării!

Păi, nu se poate, domnule prim ministru, pentru că multe primării nu mai au contabil. Niciun contabil cu experiență nu vine să lucreze în primăria Lăpușata, Voicești sau Bujoreni pe 3500 de lei! Primăriile nu mai pot angaja oameni care să lucreze la proiecte deoarece ați impus cu ordonanțele trenuleț ca un astfel de om să fie plătit cu un salariu mai mic decât viceprimarul iar viceprimarii din localitățile rurale au adesea sub 3500 de lei leafă!

De aceea, domnule premier, vă înjură în culcare și-n sculare toți acești oameni probabil la pachet cu președintele olimpic în matematică, dar repetent în logică. Vă înjură, pentru că practicați un model de austeritate care distruge tot ce mai era nedistrus în administrația locală și protejează în continuare armate de pile din cele 178 de institute de cercetare, armate de pile din sutele de companii naționale, oficii, agenții!

Traian Guminski