Cristian Buican, deputat PNL: Sistemul bugetar, profund corupt și devastator privind performanța administrativă a statului!
“Am fost somat public să “lămuresc” o problemă care, așa pare, frământă întreaga societate vâlceană… Ce e cu “școala la barieră”?
Expresia, care e drept, nu mă are drept părinte intelectual, surprinde într-un fel esența tendinței învățământului romanesc de “după revolutie” și mentalitatea înrădăcinata în societatea românească conform căreia “odraslele nu trebuie să mai muncească precum părinții lor, ci trebuie să aibă diplomă și să lucreze la birou”!
“Diploma la barieră” este de fapt metafora care în trei cuvinte surprinde degradarea la care a fost supusă societatea românească din ultimii 30 de ani, societate în care a devenit esențial să ai o diplomă și să poți accede într-o funcție :influentă la stat” pentru a avea o viață liniștită și plină de huzur.
În opinia mea nu e vorba despre o școală anume. Este vorba de crearea de către clasa politică din România a unui sistem de promovare a cadrelor, în sistemul bugetar, profund corupt și, s-a văzut, devastator privind performanța administrativă a statului!
Obținerea unei diplome fără a avea competențele necesare și angajarea pe pile în sistemul bugetar sunt în opinia mea cele mai dăunătoare racile ale societății românești postrevoluționare care au înfrânat dezvoltarea statului și care, se va vedea, au pus viitorul acestuia sub semnul întrebării.
“Școala la barieră” e expresia care surprinde perfect ușurința cu care sistemul educațional românesc atribuie diplome fără ca beneficiarii să dobândească competențele necesare.
“Decidenții politici cu școala la barieră” nu sunt neapărat cei care au absolvit o școală privată, așa cum greșit s-a înțeles, ci persoane care au parvenit în funcții publice prin metode oculte și care prin tot ceea ce fac înfrânează societatea românească. Subiectul e unul vast și nu poate fi epuizat într-un răspuns la o întrebare pusă pe această pagină, iar numărul și vehemența celor care se simt deranjați de folosirea acestei sintagme arată cât de înrădăcinat e fenomenul și cât de puține șanse sunt să fie eradicat.
Societatea vâlceană e profund virusată de acest fenomen, iar decalajul față de alte județe este explicabil și prin acesta, iar șansele ca ea sa fie reabilitată scad exponențial odată cu adâncirea fenomenului care face ca majoritatea să-i considere pe parveniți ocupanți de drept ai unor posturi cheie în județ.
Nu mă exclud din complicitate pentru că nu am fost destul de vehement și de eficient pentru a combate fenomenul”, precizează deputatul liberal Cristian Buican pe pagina de socializare.