Costeşti – 505 ani de atestare documentară

Deşi vremea a fost nefavorabilă, ploile dese fiind un impediment, administraţia din Costeşti a organizat în 8-9 octombrie în mod exemplar sărbătorirea a 505 ani de atestare documentară.

Manifestarea cultural-artistică „La obârşie, la izvoare” din comuna Costesti, a ajuns la cea de-a 12 –a ediţie.
Au răspuns invitaţiei primarului Toma Peştereanu de a participa la manifestări toţi parlamentarii PSD de Vâlcea, preşedintele CJ Costi Rădulescu, consilieri locali, judeţeni, aleşi locali din comunele învecinate.
În Costeşti s-au descoperit acum 126 de ani primele izvoare de ape minerale. Numele comunei este legat de patrimoniul monahal, de marile cititorii voievodale. Costeştiul are toate şansele pentru a se impune în viitor drept o destinaţie turistică de excelenţă deoarece se bucură de un patrimoniu la fel de mare ca cel al stațiunii Călimănești atât prin zestrea ecleziastică, cât și prin monumentele naturale din Parcul Național Buila Vânturarița, aerul ozonat și potențialul balnear.


“Costeşti are patru mănăstiri (Bistrița, Arnota, Peri și Păpușa), Cheile Bistriței, zeci de peșteri, calitatea aerului, trovanții, Muzeul Bălintescu, arhitectura caselor, bisericile de lemn, un uriaș bazin turistic pe care Costeștiul îl poate valorifica în sensul devenirii a șaptea stațiune a județului Vâlcea”, spune Toma Peștereanu. Ziua comunei de anul acesta a avut şi un eveniment inedit: sfinţirea Bisericii de la Pietreni care a avut loc sâmbătă, 8 octombrie. Tot sâmbătă a avut loc şi o lansare de carte, Monografia Bistriţei, parada militară din centrul comunei şi depunerea de coroane de flori la monumentele eroilor. Nu au lipsit paradele portului naţional, jocurile şi cântecele populare. Primarul Toni Peştereanu a primit de la preşedintele CJ costi Rădulescu o diplomă de excelenţă. (T.G.)