Consiliul Local din Popeşti a aprobat înfiinţarea Serviciului de Apă–Canal

Este vineri după amiaza şi luăm drumul spre comuna Popeşti pentru a asista la o şedinţă importantă a Consiliului Local de aici. Primarul Aurora Măgură, cu respect pentru consilierii locali care au servicii, convoacă de obicei şedinţele ordinare vineri după amiaza, pentru ca aceştia să nu fie nevoiţi să lipsească de la locurile de muncă sau de la şedinţe.


Este o şedinţă importantă pentru că se aprobă bugetul local pentru acest an, modificări în organigramă, lista de investiţii, majorarea unor indemnizaţii, valoarea taxelor şi impozitelor, înfiinţarea Serviciului de Apă–Canal.
Şedinţa începe la ora 17.00, vineri 16 februarie, precedată de scurte şedinţe ale comisiilor de specialitate.
Înainte de şedinţă primarul Aurora Măgură ne spune că a luat decizia să nu solicite majorarea unor taxe şi impozite: “Oamenii de la noi sunt foarte amărâţi. De obicei nu sunt rău platnici, avem 1200 de gospodării din care 1000 plătesc la timp, ceilalţi au întârzieri, mai ales generate de lipsuri. Ştiu că multe localităţi din ţară au majorat taxele, dar nu cred că aşa puteam face cine ştie ce în Popeşti, aşa că le-am lăsat la acelaşi nivel de acum 4 ani”.
În multe comune prezenţa presei la şedinţele publice este ceva rar, aşa că înainte de şedinţă preşedintele de şedinţă ne mulţumeşte că suntem prezenţi, ne roagă să ne prezentăm şi ne întreabă dacă dorim să înregistrăm şedinţa. Îi spunem că nu dorim acest lucru, că o să facem doar nişte fotografii şi o să ne luăm nişte notiţe. La finalul şedinţei, la punctul diverse unii consilieri, insistă să le spun cum mi s-a părut dezbaterea lor şi dacă cred că Popeşti se poate baza pe susţinerea Consiliului Judeţean, eventual a Guvernului.
De susţinerea Consiliului Judeţean deja se bucură. În teorie administraţia din Popeşti putea primi mult mai puţini bani, find condusă de un executiv al PNL. Dar a primit ceva fonduri necesare dezvoltării unor proiecte. Bugetul este însă strâns. Nu există bani pentru majorarea salariilor personalului din administraţie. Aurora Măgură a explicat că nu poate să renunţe la investiţiile din acest an. Consilierii au aprobat în cele din urmă, după discuţii aprinse, achiziţionarea unui buldoexacavator necesar comunei pentru că periodic se ivesc situaţii de urgenţă, iar apelarea la firme străine pentru executarea unor lucrări costă mai mult.
Consiliul Local a aprobat şi înfiinţarea Serviciului de Apă–Canal, asta după ce luna trecută respinsese acest lucru.


Mulţi dintre consilieri au vechime în funcţie, iar din consiliu fac parte şi un fost primar şi un fost viceprimar al coumunei. De obicei, în astfel de situaţii conducerea primăriei se confruntă cu o opoziţie puternică pentru că exact cum se întâmplă la români, cei care au fost în funcţie, vor să îi împieduce pe cei care sunt în funcţie să facă ceva bun, să obţină succes, crezând că astfel îşi pot pregăti câştigarea următoarelor alegeri.
Din păcate, comuna Popeşti a pierdut în aceşti ani sume importante ce ar fi trebuit să fie alocate de Guvern. Le-am spus consilierilor că presa vâlceană a arătat aceste anomalii şi a insistat pe lângă parlamentarii vâlceni să corecteze situaţia, deoarece Popeşti nu este singura localitate dezavantajată. Ministerul Finanţelor a decis să taie drastic din alocările de fonduri acelor administraţii locale care aveau excedent bugetar la finele anului 2016. Unele comune au avut acest excedent deoarece au primit în lunile noiembrie-decembrie sume mari de bani necesare unor lucrări pe situaţii de urgenţă şi normal că neputând face proiectele, licitaţiile şi lucrările atât de repede le-au rămas bani în contul de trezorerie nefolosiţi. Primarii nu puteau să le schimbe destinaţia pentru a face alte plăţi, deoarece ar fi fost acuzaţi de DNA de deturnare de fonduri. În Popeşti, în 2016, s-au primit bani pentru cofinanţarea unui proiect european. Banii au sosit pe 27 decembrie. La 31 decembrie se înregistra excedent. Iar anul acesta Guvernul nu a mai dat banii necesari comunei Popeşti. Sperăm ca la următoarea rectificare bugetară să fe îndretată această eroare.
Şi mai sperăm ca în Popeşti executivul şi Consiliul Local să formeze o echipă unită care să lucreze în binele comunităţii. Aşa ar fi normal, şi am văzut că se poate.

Traian Guminski