Congelarea – una dintre cele mai sănătoase modalități de conservare a fructelor și legumelor din propriile grădini
Perioadele lungi de stat acasă în anii anteriori, ne-a transformat pe mulți dintre noi în grădinari și agricultori amatori. Alții care aveau deja această pasiune, și-au dat seama că grădinăritul și agricultura în general nu sunt doar hobbyuri relaxante, ci pot reduce și cheltuielile lunare pe alimente.
Dar ce facem cu surplusul de legume și fructe? Congelarea este printre cele mai sănătoase moduri de conservare, deoarece nu alterează vitaminele și substanțele nutritive.
Prin congelare, fructele și legumele își păstrează aproape toate calitățile și își mențin nealterate proprietățile nutritive. Desigur, în congelatorul combinei frigorifice este puțin probabil să îți încapă foarte multe alimente, astfel încât cel mai bine investești într-o ladă frigorifică de la Altex. Cum grădinăritul este o pasiune care de cele mai multe ori se dezvoltă de la un an la altul, o investiție într-un electrocasnic de acest fel, te poate ajuta ca, în timp, să reduci semnificativ cheltuielile pe alimentele cumpărate din supermarket. Cât timp congelatorul este în stare funcțională și nu apar pene de curent prelungite, acesta poate păstra legumele și fructele în stare foarte bună, perioade destul de îndelungate.
Te întrebi poate cum îți dai seama dacă procesul de congelare este unul corect? Este simplu. Cât timp fructele și legumele își păstează culoarea și aroma, poți să fii sigur că acestea au fost congelate corect și că nu și-au pierdut calitățile nutritive.
Trebuie doar să ai în vedere că nu toate legumele și fructele se pot congela direct. Unele dintre acestea necesită o preparare termică prealabilă, diferită pentru fiecare fruct sau legumă în parte, pentru a omorî bacteriile și fungii de pe suprafața lor, dar și pentru a inactiva enzimele care contribuie la alterarea și pierderea proprietăților. Pentru cele mai multe legume, este suficientă trecerea lor prin apa fierbinte sau printr-o baie de apă. În cazul fructelor, acestea fiind mai bogate în zaharuri naturale, pentru unele poate fi necesară chiar fierberea, pentru altele este suficientă trecerea prin baie de apă și ulterior congelarea. Pentru altele, cum sunt fructele de pădure, acestea se pot congela direct fără a fi necesară trecerea prin baia de apă fierbinte. Indiferent de modul de pregătire înainte de congelare, este important să vă asigurați că legumele și fructele sunt scurse bine de apă, pentru a evita formarea cristalelor de gheață. În timpul congelării cristalele de apă vor altera destul de mult gustul fructelor și legumelor.
Din păcate nu toate legumele și fructele se pot conserva prin congelare. De exemplu, pentru cele care au un conținut ridicat de apă, cum sunt castraveții, varza, roșiile sau pepenele verde, congelarea nu este tocmai indicată. Dar nu-i nimic, există metode mult mai bune și mai gustoase de conservare a acestora, cum ar fi saramura.
Dacă nici lada frigorifică nu este suficientă pentru conservarea recoltelor proprii, mai ai opțiunea de a dona o parte din surplusul legumelor și fructelor, astfel încât niciun măr sau păstaie să se irosească. În felul acesta, munca ta va fi apreciată și mai mult.
Sursa foto: Unsplash