Comuna Popești este pe drumul cel bun
Deși 2021 a fost un an dificil pentru UAT-urile din Vâlcea, Comuna Popești a continuat investițiile importante. Primarul Aurora Măgura și echipa pe care o coordonează a implementat proiecte pentru îmbunătățirea infrastructurii și va continua veștile bune și în anul viitor.
Comună verde
Prioritate în acest an a fost reabilitarea mai multor drumuri comunale, dar și în acest caz lucrările s-au făcut după un plan bine stabilit, astfel încât să nu fie nevoie ca asfaltul să fie spart ulterior pentru introducerea unor noi utilități pentru gospodării. Și la capitolul colectare selectivă a deșeurilor popeștenii stau bine. La fiecare două săptămâni se selctează deșeurile din carton, sticlă sau plastic, sacii fiind ridicați direct de la porțile oamenilor. În plus, pentru deșeurile de la primărie nu se mai plătește acum nimic, o firmă specializată ridicându-le gratis.
Rețeaua de gaze naturale, prioritate la Popești
Primarul Aurora Măgură vrea să introducă reţeaua de gaze în localitate: „Introducerea gazelor naturale o văd realizabilă, cel puţin la noi, la Popeşti, mai ales că în satul Dăeşti se află conducta de gaz, şi ne-ar fi mai uşor să branşăm gospodăriile, comparativ cu alte localităţi. Am cerut aprobare de la Transgaz şi ne-au spus că ne vor da voie să ne legăm din această staţie. S-au făcut primii paşi. În acest sens, suntem într-o asociere cu alte două localităţi. Branşarea localităţilor la gaze naturale este o promisiune a Guvernului şi, pe acest considerent, cred că toţi primarii depun proiecte”, spune primarul Aurora Măgură.
Bisericuța din Urși, mândria popeștenilor
Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat câștigătorii ediției 2021 a Premiilor Europene pentru patrimoniu, premiul UE pentru patrimoniul cultural finanțat prin programul Europa Creativă. În acest an, cea mai înaltă distincție europeană în domeniul patrimoniului merge către 24 de realizări exemplare din 18 țări europene. Printre câștigătorii de anul acesta se află și Biserica de lemn din satul Urși, județul Vâlcea, proiect laureat la categoria “Conservare”. Anunțul câștigătorilor premiilor pentru anul 2021 tocmai a fost făcut în cadrul unui eveniment online live co-prezentat de Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, și Hermann Parzinger, președintele executiv al Europa Nostra.
Învățământ de calitate
Conducerea primăriei a fost atentă și la nevoile elevilor din localitate. În total aproape 250 de copii, preșcolari și școlari, își desfășoară activitatea în unitățile de învățământ. Școlile din satele Dăești și Urși sunt acum modernizate după ce în acest an s-au finalizat lucrările care au costat 37 de miliarde. Acum cei mici au la dispoziție toate dotările necesare pentru un învățământ de calitate. În plus, își pot petrece timpul liber în cele două locuri de joacă amplasate în comună. Pe viitor primarul Aurora Măgura își dorește construcția unor noi parcuri de joacă.
Localitatea va avea Centru Medical Multifuncțional
Administrația locală din comuna Popești lucrează la implementarea unui proiect extrem de important pentru comunitatea locală. Astfel, în satul Curtea se va construi un Centru Medical Multifuncțional modern. Vestea este una excelentă pentru popeșteni, dar și pentru locuitorii comunelor Șirineasa, Oteșani și Roești care ar putea benefica de serviciile acestui centru. În perioada următoare se vor identifica sursele de finanțare pentru această investiție care va crește substanțial nivelul de trai al oamenilor.
Târg comunal modern
Aurora Măgură, primarul comunei Popești intenționează să amenajeze cele 9 stații de autobuz din localitate și să modernizeze târgul săptămânal din comună cu bani din bugetul local. Târgul de la Popeşti are tradiție și este locul de întâlnire al cetăţenilor din întreaga zonă, al comercianţilor şi producătorilor din comunele vecine. În fiecare zi de joi oamenii se adună aici pentru a socializa, a cumpăra , a vinde și a servi o masă.
Edilul din Popești spune că amenajarea târgul este importantă fiindcă reprezintă un sprijin acordat celor care vor să îşi valorifice produsele. Târgul are o suprafaţă de 2000 de metri şi are tradiţie de sute de ani.
“De când ne ştim, aici se întâlnesc toţi cetăţenii din comună, dar şi din localităţile limitrofe: Oteşani, Cernişoara, Copăceni, Şirineasa, Roeşti sau Lăpuşata. Vin aici unde îşi vând şi cumpără produsele necesare. Am în plan să alocăm fonduri pentru construirea unei hale destul de mari, unde vor fi montate mese pentru expunerea produselor pe ambele laturi. Este un târg foarte mare care modernizat ar mai stopa cumpărarea produselor de import din supermarketuri. Popeştiul are oameni harnici şi noi vrem să-i încurajăm pe cei care cultivă produse, să le oferim un cadru decent de comercializare a acestora dar și posibilitatea de a avea clienți mai mulți”, a mai spus doamna primar.
Sistem de iluminat modern
O nouă veste bună pentru locuitorii comunei Popești. În scurt timp, popeștenii vor beneficia de un sistem de iluminat modern. În primă fază vor fi montate 400 de lămpi LED pe strada principală care traversează localitate Proiectul este finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu. În viitor vor fi înlocuite și lămpile aflate pe alte străzi din Popești, 1000 în total. Tot pentru perioada următoare administrația locală din Popești are în plan modernizarea a 6 kilometri de drumuri comunale.
Gabriel Cârjaliu