Comuna Păuşeşti Otăsău a pierdut primul om în lupta cu virusul ucigaş
Necrolog
Sincere condoleanțe familiei Chițoiu! Lili, Alin, Florin, Cristina, trebuie să știți că așa a hotărât soarta! Cristi a plecat lângă Dumnezeu! Să fiţi mândri de el și să nu-l uităm niciodată! Virusul și nepăsarea sistemului sanitar din România au făcut să plece la ceruri, foarte devreme, lângă fratele meu Claudiu! Dumnezeu să-l ierte!
Primar Avan Cătălin
Redacţia noastră îşi exprimă regretele pentru decesul fiului comunei Păuşeşti Otăsău.
Redăm în continuare o postare de pe facebook a edilului din Păuşeşti Otăsău, emoţionantă, dar şi detaliată, legată de acest eveniment nefericit.
‘Vă salut cu tristețe, dragi prieteni! După cum, o bună parte dintre voi știți deja, Cristi a murit joi după amiaza, datorită acestui nenorocit virus Sarcov 2! Cauzele morții lui sunt astea: apariția în viața noastră a acestui virus nenorocit, ancheta epidemiologică defectuoasa la locul lui de muncă-existau deja colegi infectați-, ignorarea de către Cristi a simptomelor evidente de câteva zile și modul cum a fost tratat la spital, după internare! Despre virusul acesta am tot vorbit și v-am tot rugat sa țineți cont de purtarea măștii, de spălatul des pe mâini, de pastrarea dinstanței sociale! Despre cum a ignorat Cristi zile la rând, simptome certe ale infectării, va spun ca a avut ghinionul sa fie înțepat de o viespe, tocmai în perioada în care virusul îi ataca organismul, deja afectat de diabet și obezitate! Zile la rând, el a crezut ca de la înțepătura de viespe are acele simptome: dureri in picioare, oboseala, somnolenta, lipsa poftei de mancare! Despre a treia cauză vreau sa discutam azi: a fost preluat de ambulanță luni după amiaza ora 17, dus la boli infecțioase, mutat la ATI marți dimineața ora 5,28, în urma examenelor medicale efectuate (stare clinicaă, comorbidități, radiografie pulmonară, saturație de oxigen redusă și ce or mai fi fost)! Ulterior starea lui s-a înrăutățit constant, deși el telefonic și pe whatsapp îmi spunea că se simte “mai bine”! Au urmat zilele de marți și miercuri in care am simțit ca-l pierdem și am făcut tot ce este omenește posibil sa fie mutat la Institutul Matei Balș București! A fost aprobat transferul, dar din păcate, în ambulanță, imediat după plecare din Râmnic, a făcut stop cardiac, resuscitat în prima faza, dar cu repetare ulterioară care a produs decesul! Aș vrea să vă spun atât: protejați-vă singuri cât puteți! Dacă nu aveți norocul să ajungeți, după infectare, într-un centru universitar cu experiență pentru combaterea bolilor infecțioase și dotări corespunzătoare, aveți toate șansele să muriți cu zile! Medicii și cadrele medii (asistenți și infirmiere) dedicați combatere Covid 19, deși au salarii de câteva zeci de mii lei, fug ca dracul de tămâie de pacienții pozitivi Sarcov, nu există supraveghere video care să-i responsabilizeze în efectuarea actului medica , medicii nu au pregătirea necesară să combată acest virus și nici medicația corectă! Am stat de vorbă în aceste zile/săptămâni cu pacienți infectați cu Sarcov, prieteni cu mine, care au scăpat din ghearele acestui, dar și cu rude ale celor deja decedați … doamna de la Apavil și Cristi au murit cu zile… deși aveau comorbidități preexistente, au fost tratați cu indiferență și de medicul de familie și de rețeaua sanitară care este plătită excelent, să combată acest virus! Domnule ministru al sănătății Tătaru și d-le comandant al operațiunii Arafat!! Urgent este nevoie de:
1.Camere de supraveghere video òn ATI și spitalele suport Covid 19 care să vă asigure că aceste cadre medicale stau lângă bolnavi și mai ales că-i îngrijesc (acum sunt stresați ca aparținătorii care dădeau șpagă, nu au acces la dumnealor, stau departe să nu se infecteze, nu administrează tratamentele specifice, nu verifică saturați de oxigen, etc)
2. Înființarea urgentă a unui serviciu de protecție internă format din cadre medicale și ofițeri/subofiteri de informații detașați temporar din unitățile dumnealor, care sa protejeze rețeaua sanitara atât de șpagă, dar mai ales de indolența personalului, cât și de lipsa medicamentelor specifice!
3. Medic epidemiolog din centre universitare, cu experiență în combaterea HIV, Sarcov 2, hepatite virale(cca 40 sunt necesari) detașat de urgentă la fiecare spital județean care sa verifice și sa monitorizeze oricare bolnav infectat cu Sarcov 2, evoluția zilnică, medicația aplicată și îngrijirea primită în ATI (în medie 10 bolnavi în fiecare județ și 60-70 bolnavi internați cu forme medii și ușoare) …acum la Vâlcea circulă o vorbă: niciun bolnav Covid 19, intrat la terapie intensivă nu a ieșit viu!
4. Măsuri urgente de import Remdesivir, Kaletra, Plaqemil și alte medicamente specifice, întrucât acum nu sunt sau nu ajung, la toți bolnavii care au urgentă nevoie de ele!
5. Angajarea de urgență a unui comunicator specializat pe relații publice și comunicare, la fiecare spital, care să țină legătura cu aparținătorii bolnavului, să le explice starea de fapt, evoluția bolii si mai ales sa le răspundă măcar odată pe zi la telefon! La acest moment răspund în mod neacceptabil fel și fel de persoane care sunt extrem de stresate când primesc întrebări despre bolnavii internați, inducând panică în rândul familiilor și așa stresate, care au bolnavi internați despre care nu pot afla mare lucru! Astfel eu cred (poate greșesc) că se pot salva multe vieti omenești!
Nu în ultimul rând! Am aflat că este Corpul de Control al priministrului Orbán, la Institutul Matei Balș cu ordin să-i găsească motive pentru schimbarea doctorului Streinu Cercel, de la conducerea institutului! Va recomand să vă retrageți câinii la Palatul Victoria și să încercați să-l clonați pe acest doctor, care zilnic salvează acolo pacienți Covid, care în județele din care provin, ar fi murit sigur! Am vrut să trag un semnal de alarmă și măcar să stau liniștit că am spus cuiva public, ce se petrece în fapt, în spitalele noastre!!
Pe dumneavoastră de acasă, vă rog din suflet, purtați masca, stați distanțați și mai ales spălați-vă des pe mâini! Sunați medicul la primele simptome și dacă vă trimite “la plimbare”, apelați 112! Nu pierdeți, minute, ore, zile care se pot dovedi prețioase!
Vă urez, multă sănătatee și gânduri bune, tuturor!”