Comuna Măciuca, pași spre normalitate!
Mugurel Mărcoianu este cel tânăr primar din Vâlcea și de 20 de ani este membru al Partidului Național Liberal. Din momentul în care a ajuns edil al Comunei Măciuca, în martie 2020, a reușit să schimbe în bine fața localității și este favorit clar și la alegerile locale de anul viitor. Din interviul următor puteți afla care sunt realizările comunei și care sunt planurile de viitor.
Rep.: – Care sunt proiectele finanțate în perioada în care ați fost primar al comunei? Despre câți bani europeni și despre câți bani guvernamentali a fost vorba?
M.M.: – În primul rând vreau să mulțumesc celor din conducerea PNL Vâlcea, domnului președinte Cristian Buican, pentru sprijinul de care am avut parte. De asemenea, mulțumesc oamenilor din aparatul de specialitate de la Măciuca, am făcut o echipă foarte bună. În ceea ce privește proiectele finanțate sunt oarecum echilibrate. Prin fonduri europene am obținut undeva la 28 de milioane de lei. Aceste proiecte cu bani europeni au fost cele mai importante din activitatea mea din primul mandat în condițiile în care finanțările guvernamentale au fost într-un cuantum foarte mic în comparație cu alte UAT-uri. În total finanțările guvernamentale au fost undeva la 29 de milioane de lei.
Rep.: – La Măciuca s-a investit mult în creșterea calității actului de învățământ. De ce ați luat această decizie și care au fost investițiile?
M.M.: – La Măciuca s-au investit bani mulți în infrastructura educațională. Consider că orice societate puternică se bazează pe doi piloni importanți, sănătatea și educația. Mama este cadru didactic și am o mare stimă față de cadrele didactice. Un om educat reușește în viață. Au fost reabilitate și dotate liceul, școli și grădinițe. Și acum este un adevărat șantier la Liceul Teoretic Măciuca. Am reabilitat și atelierele pentru că am avut și școală profesională cu profil mecanic. O altă mare realizare este finalizarea construcției sălii de sport cu fonduri de la CNI. Un alt lucru important în acest domeniu este faptul că elevii au beneficiat de programul cu masa caldă, program care va continua și în viitor. Ne-a fost foarte greu să păstrăm acest liceu dar am reușit și am reușit să formăm două clase de a noua, una cu profil uman și alta cu profil tehnologic.
Rep.: – Ce ne puteți spune despre investițiile în sănătate?
M.M.: – Avem în comună două dispensare pe care le-am reabilitat cu fonduri de la PNDL 2. Aici am și o nemulțumire ca primar. În primul mandat am fost primar independent și, v-am spus, șansa noastră au fost fondurile europene. Noi am primit finanțări guvernamentale de doar 12 miliarde pentru două dispensare. Am mers mai departe cu încredere. Dispensarul din Satul Ștefănești a fost reabilitat și redat în circuit la aproape 100 de ani de la înființare. Reabilitat și dotat a fost și dispensarul din Satul Oveselu chiar dacă nu a fost deloc ușor, având în vedere criza sanitară prin care s-a trecut, plus criza materialelor de construcții.
Rep.: – Ce investiții s-au făcut la capitolul infrastructură socială?
M.M.: – Aici investițiile s-au făcut în special cu bani europeni. Avem un proiect important, un complex social pentru persoane vârstnice prin care vom înființa trei servicii sociale, cantină, centru de zi și serviciu de îngrijire la domiciliu. Este o finanțare la finalul anului 2017, prima a mea în calitate de primar. Este un proiect la care țin, chiar dacă știu că va genera costuri destul de mare dar persoanele vârstnice merită atenția noastră. Un alt proiect finanțat este un centru social care o să fie construit în Satul Oveselu. Este destinat persoanelor tinere și persoanelor vulnerabile care vor fi ajutate să pătrundă pe piața muncii. Am avut și un alt proiect în urma căruia au fost formate profesional 175 de persoane din categoria vulnerabilă, cu venituri reduse sau fără venituri. Au fost finanțate și 13 planuri de afaceri. Un alt proiect important finanțat prin PNRR este construirea de locuințe pentru tineri.
Rep.: – Singura clădire nereabilitată este chiar cea în care funcționează Primăria Măciuca…
M.M.: – Așa este, acolo funcționează primăria, dar și Consiliul Local. Avem și în acest caz fonduri, acum lucrăm la documentație.
Rep.: – Cât de mulțumit sunteți de investițiile prin PNI Anghel Saligny?
M.M.: – Am depus pentru înființarea rețelei de canalizare pe traseul Drumului Județean și pe o parte a Drumului Național, acolo unde sunt comasate instituțiile publice. De asemenea, vom înființa stația de epurare. Pentru restul satelor am găsit o oportunitate de finanțare prin PNRR. Am depus proiect și am respinși. Am contestat, am justificat și contestația a fost admisă. Nu o să fie un sistem centralizat pentru că avem o comună întinsă, cu sate răsfirate. Există și o parte bună, nu se vor distruge drumurile. Problema canalizării se va rezolva, rămâne să găsim soluții pentru extinderea rețelei de apă. Nu știu acum ce decizie trebuie luată. Îmi doresc ca pe viitor comuna Măciuca să fie una dintre cele mai frumoase și vizitate comune din județul Vâlcea!
Rep.: – Vă mulțumesc!