Comuna Galicea – victima birocrațiilor din finanțările unor proiecte europene
Localitatea este una care are nevoie neparat de apă. De apă și canalizare pe lângă altele. De ani buni este ținută în loc finanțarea construcției rețelelor de alimentare cu apă și canalizare ca și în alte localități din țară. Primarii au fost atrași să adere la Asociații de Dezvoltare Intercomunitare.
Asociațiile de dezvoltare intercomunitară (ADI) sunt forme de asociere pe care localitățile și județele au fost obligate să le construiască, aceasta fiind, în lipsa regionalizării, o condiție esențială în accesarea fondurilor de mediu de la Uniunea Europeană (UE). Pentru că UE nu se implică în finanțarea rețelei de apă-canal a unei comune sau la modernizarea sistemului de utilități al unui oraș mic, dimensiunile proiectului fiind, pentru Comisia Europeană, nesemnificative, primarii s-au asociat în ADI. În aceste ADI, fiecare primărie sau CJ și-a trimis un om, de regulă șeful instituției, după o recomandare venită de la MAI în 2009. ADI au apărut în 2009, în timpul guvernării Boc.
Primarul comunei Galicea, Florin Mărăcine, așteaptă cu nerăbdare semnarea contractului pe POIM, al ADI APA Vâlcea, pentru introducerea rețelelor de apă și canalizare în trei sate din comuna sa. Primăria Galicea ca și alte primării a fost stopată să caute alte soluții pentru finanțarea rețelelor după ce au intrat în ADI Apa chipurile neavând voie să ceară mai multe finanțări pentru același obiectiv. O aberație ticăloasă. O a doua este că treptat din program au fost scoase unele comune după ce au așteptat ani iar altora li s-au scos unele sate. Galicea de exemplu are acum aprobat un proiect de asfaltare drumuri exact în un sat care a fost scos din proiectul de alimentare cu apă POIM. Iar după asfaltare drumul nu va putea fi spart mai devreme de 5 ani pentru a se introduce alte utilități. Potrivit primarului Florin Mărăcine oamenii așteaptă de 10 ani de zile aceste utilități, acestea întârzie să se realizeze.
Primarul a vrut să facă această investiție în satul Valea Răului, cu bani de la bugetul local, dar nu a primit avizele necesare de la operatorul de apă, pe motiv ca sunt înscriși în masterplanul județului.
“Suntem prinși în proiect la apă și canalizare cu satul Valea Râului și satul Teiu, iar satul Dealul Galicii doar canalizare. Oamenii din aceste sate așteaptă de 10 ani de zile aceste utilități și mereu ne solicită la primărie. După ce am fost excluși anul trecut cu două sate Brătia Vale și Cocoru, măcar acum să se semneze odată contractual de finanțare, astfel încât să se înceapă odată aceste investiții. Oamenii așteaptă să aibă apă la robinet și canalizare. Suntem în 2022 și nu avem aceste utilități, în condițiile în care ne pretindem că suntem o țară europeană”.
Situația este cunoscută de conducerea județului și de toți parlamentarii. Dar degeaba. Birocrația distruge democrația. Într-o dictatură, dacă șeful spunea să se bage apă în satul cutare apa era băgată în maxim un an! Acum o dată la 4 ani șefii le spun primarilor să scoată oamenii la vot!
Traian Guminski