Colectarea selectivă a deșeurilor, deficitară în Oltenia și la Râmnic
Data de 1 iulie 2019 trebuia să fie una de referință pentru lupta de protejare a mediului din România. Atunci a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență 74/2018 care modifică legea 211/2011. Pe scurt, legea cu pricina menţionează faptul că deşeurile se vor colecta selectiv pe întreg teritoriul României, adică separat în cele 4 tipuri de pubele amplasate în zonele special amenajate.
Primăriile şi firmele de salubritate sunt obligate să asigure colectarea deşeurilor selectiv şi să doteze cu cele 4 tipuri de pubele pentru fiecare tip al deşeurilor, plus saci menajeri de 4 culori pentru populaţie. În cazul nerespectării separării deșeurilor pe categorii: hârtie, plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, deșeuri reziduale/amestecate/menajere au fost reglementate amenzi pentru persoanele fizice între 1000-2000. De asemenea, în caz că deşeurile nu se colectează selectiv şi dacă Societăţile de salubritate şi/sau Primăriile nu urmăresc şi verifică acest lucru, conform art. 61 al Legii 211/2011, amenzile emise de către Garda de Mediu au fost stabilite la valoarea de până la 15.000 lei. Toate bune și frumoase doar că de la lege la aplicarea ei este cale lungă.
La Râmnicu Vâlcea procentul de selectare este de sub 15 la sută
Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea a achiziționat 1.268.000 de saci pentru colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile șio a demarat distribuirea lor la gospodării – case particulare din municipiu în toate cartierele. Totodată, a oferit şi un pliant informativ despre modalitatea corectă de colectare a deşeurilor reciclabile. Sacii cu deşeurile astfel colectate vor fi preluaţi de către operatorul Romprest Energy SRL în aceeaşi zi cu deşeurile reziduale, conform actualului program de colectare. De asemenea, Primăria Râmnicu Vâlcea a achiziţionat 12 containere supraterane pentru colectarea selectivă a deşeurilor a căror amplasare a fost uniformă pe teritoriul municipiului: în Piaţa Ostroveni, în Piaţa Centrală, lângă Gara CFR, lângă punctul de colectare Kaufland, în Ostroveni pe aleea Trandafirilor (lângă punctul de colectare 75), în Cartierul Nord pe strada Doctor Hacman (lângă punctul de colectare 138, bl. 103 – 105), pe strada Constantin Brâncuşi (lângă punctul de colectare 175 din vecinătatea PT 41), la Blocul ”Filipin” (lângă punctul de colectare 138) şi pe aleea Olăneşti (lângă punctul de colectare 91), aleea Violetelor, pe bulevardul Tineretului (lângă punctul de colectare 61) şi în zona ”Cina” (lângă punctul de colectare nr. 78). Totodată, colectarea deşeurilor reciclabile s-a făcut de la cele 129 de puncte moderne de colectare care au înlocuit, în ultimii trei ani, vechile şi inesteticele ţarcuri de gunoi. S-a stabilit și programul separat pentru selectare rezidurilor de hârte, sticlă şi metal și plastic. De aici în acolo, firma de salubritate care activează în Râmnic ar fi trebuit să își facă treaba așa cum trebuie, adică să colecteze selectiv deșeurile. E suficient, însă, să urmăriți cum se face de fapt ridicarea gunoiului menajer de la pubele. Toate containerele sunt descărcate la grămadă, nu se ține cont de hârtie, plastic, sticlă sau hârtie. E drept că nici râmnicenii nu mai țin cont de prevederile legii, asta și pentru că observă cu ochiul liber că nu contează la nimic. Rezultatul este unul așteptat, în municipiu colectarea selectivă a deșeurilor este de sub 15 la sută din masa totală selectată, în condițiile în care în mod normal trebuia să se ajungă la un procent de peste 40 la sută.
Situația din Oltenia
Situația nu este una roză nici în celelalte aglomerări urbane din Oltenia. La Dolj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea s-a reuşit accesarea fondurilor europene pentru implementarea unor proiecte gândite pentru o gestionare integrată a deşeurilor (SMID-uri). Obiectivul este înființarea punctelor de depozitare/colectare selectivă a reziduurilor menajere pe nu mai puţin de cinci fracţii de separare (plastic, sticlă, metal, carton şi resturi menajere), transportul separat al acestora, realizarea unor staţii de sortare, de tratare mecano-biologică, de transfer pentru reciclarea acestora. Doar la Gorj nu s-au accesat aceste fonduri. Rezultatul este unul sub așteptări și cu mult sub standarde: Craiova – colectare selectivă sub 10%, Râmnicu Vâlcea sub 15%, la Târgu Jiu sub 17%, Drobeta-Turnu Severin sub 15%, Slatina aproximativ 10%.