Clasă altfel la Drăgășani! Copiii cu Sindrom Down sau autism învață în condiții foarte bune

Din dorința de a veni în sprijinul părinților ai căror copii au diferite nevoi speciale pentru a fi incluși în învățământul de masă, Scoala Gimnazială Tudor Vladimirescu din Municipiul Drăgășani a creat o clasă pentru copiii cu autism și Sindromul Down din zonă cu sprijinul Centrului de Educație Incluzivă Băbeni. Un învățător, un psihopedagog, un chinetoterapeut, dar și un psihodiagnostician – ei se ocupă de clasa creată special în incinta unei grădinițe din Municipiul Drăgășani, la inițiativa directoarei Şcolii Gimnaziale din localitate.


“Totul a început de la întâlnirea cu un părinte care mi-a spus că trebuie să meargă 40 de kilometri până la Băbeni, apoi să se întoarcă la prânz să îl ducă acasă. Îi era foarte, foarte greu. Am avut un spațiu disponibil la grădiniță și am format această clasă. Avem copii din Drăgășani, dar și în comune vecine. Se face și o terapie a tulburărilor de limbaj. Acești copii beneficiază de personal foarte bine pregătit care-i ajută de mii. S-a făcut o astfel de clasă și la Fârtățești, la Centrul Social. Noi avem șase copii, câteodată vine și cel de-al șaptelea. Învățământul este în totalitate gratuit, nu se percep taxe. Îi ajutăm și cu masa de prânz pe care o servesc în clasă”, spune Lidia Petcan, director Școala Gimnazială Drăgășani.


Cei șapte copii care suferă fie de autism, fie de Sindromul Down, au făcut deja progrese importante. Chiar dacă locuiesc și la 29 de kilometri distanță, părinții copiilor fac eforturi mari și îi aduc zi de zi la școală. “Este foarte important pentru copiii de aici. Îi ajută foarte mult activitățile de aici, mai ales că vin și de la 20 de kilometri distanță. Față de anul trecut când au venit sun progrese importante. Anul trecut nici nu stăteau pe scaune. Au și opt ore de logopedie. Avem și o colaborare cu o asociație din București. Ei vin aici pentru trei ore pe zi. Ei mergeau prea mult până la Băbeni, dar am reușit să facem această clasă. Ar trebui să fie 4,5 copii intr-o clasă dar încercăm să ne descurcăm’’, completează Emanuela Ionescu, psihoterapeut Școala Gimnazială Drăgășani.

“Noi ne ocupăm până la ciclul gimnazial, avem elevi de la 2, 3 ani până la 18-19 ani. Avem mai multe locații, una dintre ele fiind la Drăgășani. Acolo este o clasă care funcționează de anul trecut. Au fost 10 copii acum sunt 7. Am reușit să facem și o clasă la Fârtățești. Ne extindem activitatea în cât mai multe locuri din județ. Ceea ce ne bucură cel mai mult este că sunt rezultate bune”, conchide Daniel Cîrceag, director CSEI Băbeni.


Specialiștii recomandă părinților ca la orice comportament al copiilor care li se pare neadecvat vârstei acestora să consulte persoane avizate pentru a se interveni cât mai repede. Studiile spun că sunt părinți care descoperă că proprii copii au autism la vârsta de șase ani la evaluările psihosomatice.

Gabi Cârjaliu