Cinci incendii la vegetație uscată în 24 de ore în județul Vâlcea
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “General Magheru” al județului Vâlcea au intervenit în ultimele 24 de ore pentru stingerea a cinci incendii de vegetație uscată în localitățile : Prundeni – sat Călina; Frâncești; Popești – sat Urși; Râmnicu Vâlcea – strada Lacului și Roșiile – sat Romanești.
În urma acestora a fost afectată vegetația pe o suprafață totală de aproximativ 8,5 ha. și echipamentele electrice (corpuri de iluminat și camere de supraveghere) aparținând unei ferme zootehnice (Francești).
Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 352/2015; arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se poate executa numai cu acordul autorităților competente pentru protecția mediului și după informarea serviciilor voluntare pentru situații de urgență, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor și reformei administrative și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 605/579/2008, precum și a Ordinului ministrului administrației și internelor nr. 163/2007 – art. 97.
Conform „GHIDULUI PENTRU AGRICULTORII CARE SOLICITĂ PLĂŢI PE SUPRAFAŢĂ PRIVIND RESPECTAREA BUNELOR CONDIŢII AGRICOLE ŞI DE MEDIU” (GAEC) nu trebuie să ardeţi miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor etc.).
Dacă totuşi alegeţi utilizarea focului pentru igienizare trebuie să respectaţi următoarele reguli de prevenire a producerii incendiilor: