Cernișoara merge pe drumul ireversibil al dezvoltării accentuate

Au fost destui ani în care la Cernișoara lucrurile nu se mișcau în direcția dorită de oameni și investițiile majore se puteau număra pe degetele unei mâini. La timpul potrivit, locuitorii aui decis să îi dea credit unui edil tânăr care s-a pus pe muncă încă din prima zi a mandatului. Și acest lucru s-a văzut, comuna a început să se miște în direcția bună, la început cu pași mici, apoi accelerați. Dovadă că Cernișoara a început să se schimbe cu mult în bine sunt alegerile locale din acest an, atunci când Dumitru Ciorîcă a câștigat un nou mandat, chiar dacă a avut parte de multe zvonuri false și atacuri nefondate.

Edilul este mulțumit de modul în care a decurs mandatul care se va încheia în scurt timp. Localitatea a reușit să acceseze multe fonduri europene și guvernamentale și să le crească vizibil confortul locuitorilor. Primarul este convins că lucrurile bune vor continua: “Au fost patru ani buni, având în vedere că doi au fost de pandemie și practic atunci am putut să facem doar hârtii. De altfel cam așa se face, doi ani faci la acte și apoi aștepți surse de finanțare. Dumnezeu ne-a ajutat și a fost peste așteptări. S-a rezolvat cu modernizarea școlilor, s-au betonat 8 kilometri și jumătate de drumuri, s-au construit cinci poduri, kilometri de rigole, alți șase kilometri de drumuri asfaltate în parteneriat cu Consiliul Județean Vâlcea. Faptul că am reușit lucruri bune s-a văzut în campania electorală și apoi la vot. În campanie am avut câteva persoane care m-au certat când am ajuns la poarta lor. I-am ascultat, normal. Ei se așteptau ca după ce vine un alt primar totul să se rezolve rapid, chiar și atunci când nu e bază legală. Le-am explicat că nu se poate și au înțeles, mi-au spus că înțelegeau și înainte, dar nimeni nu a vorbit cu ei, nimeni nu le-a explicat. Până să plec și acele persoane mi-au spus că mă vor vota”.

Se rezolvă problema apei potabile

În scurt timp, toți oamenii din Cernișoara nu se vor mai confrunta cu problema apei potabile. Asta pentru că în această perioadă locuitorii a trei sate, Cernișoara, Obârșia și Mădulari simt cel mai mult efectele secetei din acest an și multe dintre fântâni deja au secat. Conducerea UAT-uloui a fost nevoită să facă eforturi mari pentru a-i ajuta pe oameni, inclusiv să fie cărată apă potabilă cu ajutorul mai multor cisterne. Din fericire, în restul localității, unde funcționează rețeaua de apă curentă și canalizare, nu au fost probleme. Vestea bună este că primarul Dumitru Ciorică a identificat soluția pentru rezolvarea problemei. În satul Cernișoara, mai exact în apropierea bazei sportive a comunei, se va săpa un nou puț de apă, la o adâncime de peste 100 de metri. Proiectul va debuta imediat după ce se vor obține avizele necesare și va avea finanțare cu bani de la bugetul local.

3 milioane de euro pentru infrastructură

În comuna Cernișoara, lucrările de modernizare a infrastructurii rutiere și amenajarea de poduri peste pârâul Cernişoara, în satele Mădulari și Cernişoara, sunt la final. S-au betonat 26 de ulițe sătești, totalizând 8 kilometri, o alegere strategică în locul asfaltului din cauza riscului de alunecări de teren, asigurând astfel o durabilitate mai mare a drumurilor.
Pe lângă reabilitarea drumurilor, proiectul a cuprins și construcția a cinci poduri, podețe și rigole pentru scurgerea apelor pluviale.
Investiția a fost realizată prin fonduri europene în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” și a avut valoarea de 3 milioane de euro. Această modernizare va îmbunătăți semnificativ infrastructura locală și va facilita accesul în zonele rurale ale comunei. “Sunt bucuros că Dumnezeu a fost de partea noastră și atât constructorul, cât și vremea ne-au fost favorabile. Deja suntem pe ultima sută de metri cu acest proiect. S-au terminat benzile de circulație, s-au terminat podurile, s-au terminat rigolele, iar acum se fac mici retușări. Luna viitoare vom închide execuția lucrării” – spune primarul comunei Cernișoara, Dumitru Ciorîcă.

Campioni la atragerea de fonduri

Toată transformarea în bine a comunei a fost posibilă grație investițiilor în infrastructură și educație care s-au făcut în ultimii patru ani. Astfel, valoarea fondurilor atrase depășește 25 de milioane de lei. 11 milioane de lei au fost investiți în modernizarea clădirilor în care funcționează școlile din satele Mădulari și Amărăști. Rezultatul a fost cel scontat, părinții nu au mai căutat soluții în alte localități pentru ca cei mici să beneficieze de cele mai bune condiții pentru un act de învățământ de calitate. Banii au venit printr-o colaborare elvețiano-română în domeniul managementului energiei durabile. Și în ceea ce privește infrastructura rutieră rezultatele au fost spectaculoase. S-au asfaltat mai multe drumuri de interes local, au fost construite sau refăcute podețe și lucrurile bune vor continua și în perioada următoare. Anul trecut a debutat un proiect în valoare de 14 milioane de lei, bani guvernamentali. Ca obiectiv pentru perioada imediat următoare este extinderea rețelei de canalizare a localității, edilul căutând surse de finanțare.