Cele mai frumoase animale au făcut deliciul vizitatorilor la “Târgul de animale la Vaideeni”! Ministrul Achim Irimescu vrea bursă electronică în următorii ani
Peste 40 de crescători de animale – ovine, caprine, bovine – din 10 judeţe ale ţării au participat pe 14 septembrie la “Târgul de animale” la Vaideeni unde au delectate privirile vizitatorilor cele mai frumoase specii de animale. Târgul a fost organizat pentru a treia oară în frumoasa localitate, iniţiatorul fiind chiar inimosul primar Daniel Achim Băluţă, cu scopul de a revitaliza acest sector de activitate şi de a-i stimula pe locuitori să-şi promoveze mai bine produsele de calitate obţinute.
Pe lângă politicienii care au vizitat expoziţia, numeroşi primari prefectul Radu Renga, preşedintele CJ Vâlcea, Costi Rădulescu, ÎPS Varsanufie care a şi binecuvântat târgul, a participat şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.
„Anul acesta am putut să fac ceva pentru oierit, în sensul că am mărit subvenţia pe cap de oaie de la 4,5 euro cât este în prezent, iar până în 2020, va creşte subvenţia pe cap de animal de 3-4 ori. Ciobanii din Vaideeni au un renume, am crescut şi eu aici, stând la stână, în munte, pân[ la 7 ani. Acum situaţia s-a schimbat, nu mai este ciobănitul de altădată, a scăzut numărul crescătorilor de animale, şi de aceea dorim să venim cu un sprijin pentru transhumanţă. Mi-aş dori ca Vaideeniul să redevină ce a fost şi sper ca, în anii viitori, să facem la acest târg o bursă electronică, în special pentru ţările arabe, astfel să ne aliniem la comerţul electronic. Şi sper ca satul nostru să redevină ce a fost odată”, a declarat Achim Irimescu.
„Sper ca în anii viitori să avem o organizare şi mai bună în sectorul creşterii animalelor şi să reuşim să facem şi o bursă de animale, sa ne aliniem la comerţul modern, cel electronic. Îmi doresc ca satul nostru să redevină ce a fost odată în acest domeniu iar crescătorii noştri de ovine să îşi câştige locul meritat la nivel european. Mi-aş dori ca tot acel deficit de carne de ovine de la nivel european să fie acoperit din producţia românească”, a declarat pentru Agerpres ministrul Achim Irimescu în cadrul evenimentului.
Ministrul se declară nemulţumit de consumul redus de carne de oaie din România, pe care o consideră “cea mai sănătoasă”. “Este foarte important că am redeschis piaţa turcă şi urmează să mergem în Iran pentru discuţii pentru extinderea exportului. Este foarte important să popularizăm comerţul cu carne de oaie, nu doar cu animale, pentru că această carne, cea de oaie, este foarte sănătoasă şi să facem un program de promovare şi pentru Uniunea Europeană, deoarece are un mare deficit de carne de ovină. Şi nu e normal să se importe carne de oaie din Noua Zeelandă, atâta timp cât România a fost renumită în creşterea şi valorificarea în acest domeniu zootehnic. Nu e normal nici ca în România să se consume doar 2 kg de carne de oaie pe an, pe membru, faţă de Islanda, unde cantitatea este de 22 de kg”, a mai spus ministrul Agriculturii.
La Vaideeni ciobanii s-au împuţinat. Primarul Băluţă afirmă că principalul motiv este faptul că nu fac faţă la păşunat, în zonă aflându-se şi proprietarii de bovine, mulţi dintre ei fugind în localităţile învecinate. “Produsele tradiţionale încă nu sunt preţuite. Sunt atâtea fake-uri pe piaţă încât nu au cum cele originale să prindă teren. În două săptămâni vom depune un proiect multinaţional, Novaciul fiind principalul coordonator, pentru deschiderea unei fabric de brânză şi o fabrică de fructe de pădure aici la Vaideeni. Proiectul va avea o valoare totală de 7 milioane euro”, ne-a spus primarul.
Evenimentul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Vaideeni, cu sprijinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în colaborare cu Federaţia Naţională a Crescătorilor de Ovine Romovis, SC Carvil SRL, Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine şi Caprine Păstorul Mioriţa Constanţa, Asociaţia Crescătorilor de Ovine, Caprine şi Taurine Ialomiţa, Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine Giurgiu şi Asociaţia Crescătorilor de Ovine “Padina Nedeiului”.
Toţi cei prezenţi au primit diplome de participare.
Letiţia Lazăr