Cei mai deștepți primari din Vâlcea

A fi un edil bun presupune de multe ori a prevedea situații, a le anticipa, a lua din vreme cele mai bune măsuri care să ducă la dezvoltarea unei localități, a risca uneori.

Conform mai multor surse liberale, dar și social democrate, o primărie care are un primar experimentat și un aparat tehnic priceput, va putea definitiva documentația pentru un proiect aprobat de Guvern pe PNDL II în minim 3 luni. Este vorba de un proiect de la zero adică la care nu s-a lucrat pentru documentație.
Pentru neinițiați nu este suficient că Guvernul a aprobat finanțarea pentru un proiect să spunem de construire a unei școli sau a unui pod. Pentru a semna contractul de finanțare o unitate administrativ teritorială trebuie să meargă la Minister cu un dosar destul de gros care conține studii de fezabilitate, calcule, avize luate de la instituții sau societăți care trebuie să își dea avizul pe respectivul proiect (Mediu, Gaze, Apavil, cei care furnizează energie electrică etc în funcție de proiect) este o documentație stufoasă, multe din documente urmând apoi să fie părți din documentație necesară desfășurării licitațiilor pentru atribuirea respectivei lucrări unei societăți care să o execute.
De aceeea foarte multe lucrări nu vor începe anul acesta. Nu mai este timp. Motiv pentru care lideri ai opoziției au spus că sumele pe PNDL sunt de fapt “bani pe hârtie”.
Numai că Vâlcea are și primari deștepți, și cu inițiativă. Unii dintre aceștia vor semna în aceste zile contractele cu Ministerul. Și vor putea să facă acest lucru pentru că au avut curaj ca imediat după depunerea proiectelor la Minister, la începutul primăverii, să demareze procesul de alcătuire a documentației apelând uneori la firme de consultanță care aveau personal calificat în alcătuirea documentaților pentru proiecte edilitare.
Au încercat să anticipeze ce proiecte vor fi aprobate plecând de la premisa corectă că Guvernul le va aproba minim un proiect fiecărei localități (ceea ce s-a și întâmplat).
Au făcut documentația, inclusiv avizele luate, în unele situați mai au de primit doar un aviz. Unele administrații au avut curaj să țină și licitația pentru acele proiecte pe care erau dispuse să le finanțeze din bugetul local dacă Guvernul nu aproba finanțare.
Vâlcea are mulți primari deștepți.
Pentru primarii neexperimentaţi și care nu au avut inițiativă va fi foarte greu. Acum în plină vară, perioadă a concediilor este greu să găsești firme care să aibă oameni dispuși să facă rapid documentația și este greu să obții avize de la firme și instituții care au și ele personal în concediu de odihnă. Canicula îngreunează activitatea micșorează viteza de lucru. La minister funcționari vor fi sufocați de proiecte, vor trebui să le verifice în termen mai lung când ele se vor aglomera, probabil spre final de septembrie, vor întoarce multe documentații către UAT-uri spre completare sau modificare, și probabil 80 la sută din contractele de finanțare vor fi încheiate prea târziu pentru ca lucrările propriu zise să mai înceapă în acest an mai ales că urmează să fie ținute licitații, licitații la care constructorii își iau măsuri pentru că știu bine că nu pot lucra la alimentări cu apă au asfaltări în plină iarnă.
Însă în cazurile (20 la sută) în care primarii au fost deștepți și au avut curaj să demareze procedurile de alcătuire a documentației pe proiecte de care nimeni nu știa dacă vor primi finanțare, acele lucrări vor începe propriu zis la început de toamnă. Iar un constructor cu experiență și personal calificat poate face multe dacă toamnă este lungă și vremea nu este capricioasă.
Care sunt cei mai deștepți primari din Vâlcea? Păi răspunsul este simplu: aceia care vor semna contractele de finanțare a unor proiecte printre primii și care vor începe lucrările finanțate pe PNDL cel mai repede.

Traian GUMINSKI