Cazul Robert Schell – model de rea practică profesională pentru școala de procurori!
Dacă ar exista o școală strict destinată formării procurorilor din România cu ceea ce se întâmplă în aceste zile cu primarul din Brezoi, ar putea fi o lecție de manual din care viitorii procurori să învețe ce să facă și să nu facă. Poate vor folosi toată această poveste profesorii de la facultățile de Drept și Științe Juridice din România peste câțiva ani, când se va da un verdict, dacă se va da de către o instanță.
De la început menționăm că nu suntem apărătorii domnului Schell și nici beneficiari ai vreunui contract cu primăria Brezoi. Nu avem decât strict interesul profesional jurnalistic de a ne întreba despre leglitatea, logica și scopul unor acțiuni publice ale unor magistrați.
Procurorii vâlceni au decis punerea sub control judiciar pentru 60 de zile a primarului din Brezoi, într-un dosar penal în care este cercetat împreună cu directorul economic al instituţiei şi încă trei administratori de firme, pentru abuz în serviciu, obţinere ilegală de fonduri şi spălare de bani în formă continuată, conform reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.
Dar procurorii au dispus punerea sub control judiciar exact acum, când primarul este validat pentru un nou mandat și când ar trebui să depună jurământul pentru acest mandat și exact înainte a două campanii electorale în care ca lider politic local acesta ar putea să se implice în campania electorală.
Investigațiile durează de mulți ani, perchezițiile informatice la primărie au avut loc acum 2 sau 3 ani, efectiv Robert Schell nu mai are pe cine și ce să influențeze în acest dosar. Controlul judiciar este inutil și ilogic.
Faptele presupuse la care se referă procuroii sunt unele din 2013 altele din 2015, în toți acești ani scurși de atunci omul acesta a fost primar. Cei din Brezoi au impresia că este primar de o viață.
Dacă s-ar ajunge în instanță cu aceste acuzații chiar dacă ar fi adevărate pentru unele va interveni termenul de prescripție. Procurorilor le-au trebuit ani buni ca să decidă ca un dosar în care acuzau existenț unei fapte penale in rem, să treacă la urmărirea penală în persoană. Prea mulți ani.
Presei i-a fost remis un comunicat pe alocuri hilar de către Procuratură.
Spunem hilar pentru că o parte din jurnaliștii vâlceni atrăseseră de mai multă vreme atenția că presupusa faptă penală de a da bani din primărie fiului primarului ani de zile, deși acesta nu era angajat al primăriei nu este faptă penală. Nici a primarului, nici a contabilei.
Pur și simplu o fracție din salariul lunar al primarului fusese plătită fiului acestuia ce se afla la studii. Este o procedură legală să dai o parte din salariu direct unui copil în întreținere.
Și uite că totuși procurorii nu s-au abținut să treacă și această acuzație în lungul pomelnic în care descoperă în toamna lui 2024 că primarul Robert Schell și-a încălcat atribuțiile de serviciu în 2015 în derularea mai multor contracte de achiziții publice.
Bineînțeles că în lipsa unei legislații privind răspunderea profesională a magistraților dacă Robert Schell va fi târât inutil prin procese vreo 2-3 ani iar în final nu va fi condamnat și va solicita daune la CEDO acele daune le va plăti poporul român. Ca de atâtea ori când judecători sau procurori și-au bătut joc de meserie și de oameni.
Bineînțeles că sănătatea pierdută și imaginea nu o poate compensa nimeni.
Măi, doamnelor și domnilor procurori de ce nu faceți cercetări în un timp rezonabil, de ce nu adunați probe suficiente pe care să le verificați temeinic și apoi să trimiteți dosarele direct în instanță unde de asemenea să solicitați judecarea rapidă. Nu cu omul în arest și nici în control judiciar că nu există niciun pericol public și nu împiedică nicio anchetă dacă deja ați făcut cercetările și ați adunat probele.
Cum este posibil să vă trebuiască ani pentru a lua declarații unor martori și pentru a pune într-un dosar copii ale unor documente existente în o primărie și pe care le aveți în posesie tot de ani buni?
Traian Guminski