Cât de grav dăunează comportamentul unor “curve” din Parlament

Actuala legislaţie nu permite migrarea politică a primarilor din ţara noastră. Doar dacă un primar este exclus de partidul din care face parte, el se poate înscrie în alt partid fără a-şi pierde mandatul.

Consilierii locali, municipali şi judeţeni nu-şi pot schimba nici ei apartenenţa politică în timpul mandatului deoarece l-ar pierde. În schimb deputaţii şi senatorii pot face ce vor, pot trece de mai multe ori de la un partid la altul în timpul mandatului, pot negocia majorităţi parlamentare, sau voturi, sau investiri de Guvern. Sunt stat în stat, îşi fixează singuri salariile ceea ce nu este normal niciunde în lume, cheltuielile, diurnele, pot absenta de la şedinţe şi din activităţile din teritoriu fără să fie penalizaţi pecuniar. Pot veni la şedinţe sau nu, pot sta în sală şi să refuze să voteze, pot boicota realizarea unui cvorum de şedinţă. Este de-a dreptul anormal şi întreag populaţie ar trebui să preseze pentru adoptarea unui set de legi care să nu mai permită aleşilor lor să se transforme în curve şi să se prostitueze având în spatele tranzacţilor în inters personal milioane de voturi ale unor oameni care şi-au pus speranţele în ei şi le-au acordat încrederea.
Doar în actuala legislatură avem:
– 65 de parlamenatri care au părăsit partidul (/grupul) pe listele căruia au fost aleși, adică 14% din actualii parlamentari;
– 5 ”răzgândaci” care au părăsit partidul pentru a reveni după mai mult sau mai puțin timp;
– 23 parlamentari (alții decât cei incluși în precedentele două categorii) al căror mandat a încetat prematur din diverse motive (demisii, condamnări, decese) și care au fost înlocuiți, unii din ei de parlamentari care apoi au ales să facă altă politică decât cea pe listele partidului pe cre au fost supleanţi.
Deci 93 din totalul de 465 parlamentari, deci cam fiecare al cincilea mandat.
Acesta este de fapt motivul alterării configuraţiei parlamentare alterare care a făcut posibilă votarea unei moţiuni de cenzură şi, ce este mai grav, aducerea la putere a unui Guvern monocolor format din membrii unui partid care a obsţinut la alegeri doar 99 de mandate de parlamentar din 465 adică aproximativ 20% în condiţiile unei participări la vot de sub jumătate din populaţie.
În primul şi în primul rând tot acest bordel legislativ ar trebui micşorat. Aşa cum a votat cândva poporul. Cu toţii ştim că 300 de oameni în loc de 465 ar însemna economii importante la buget, dar şi la bugetele viitoare de pensii. Şi nici nu le-ar simţi nimeni absenţa pentru că un parlament mai redus ar lucra mai eficient şi ar permite şi reducerea armatei imense de funcţionari care trăieşte aciuiată pe lângă parlamentari, unii din aceşti funcţionari având lefuri şi privilegii de invidiat pentru românul de rând. Apoi ar trebui ca un parlamentar care demisionează dinr-un partid să-şi piardă mandatul şi de asemenea să-şi piardă mandatul dacă este exclus din acel partid pentru a nu mai fi permisă tranzacţinoarea votului în interes personal. În final minorităţii maghiar ar trebui să i se dea de drept un mandat în Camera Deputaţilor ca tuturor minorităţilor şi partidul etnic UDMR să fie radiat din Registrul partidelor politice. Minoritarii maghiar vor putea candida şi le listele liberale, useriste, pemepiste şi social democrate sau a altor partide. Ce dracu e “mizeria” asta de partid etnic în Parlament când nicio ţară din Uniunea Europeană nu a permis aşa ceva?

Traian GUMINSKI