Cântecul de lebădă al directorului apolitic al Teatrului “Anton Pann”
Miercuri, 27 iunie, la Teatrul Antin Pann din Râmnicu Vâlcea a fost organizată o conferință de presă susținută de directorul și regizorul Adrian Roman, înconjurat de actorii care joacă în ultima sa piesă regizată în Râmnic: “Un dușman al poporului” de Ibsen. Adrian Roman a condus teatrul vâlcean în ultimii 19 ani și a fost recent “exmatriculat” în urma unei evaluări la care nu a primit decât nota 8,50, deși îi trebuia minim 9 pentru a continua să rămână în funcție.
A fost organizat un concurs pentru postul de manager la care regizorul Roman nu s-a mai înscris. Nici nu avea de ce, după ce în mod paradoxal cei trei care l-au evaluat i-au dat toți aceeași notă, ei trebuind să verifice peste 30 de criterii de performanță. Doi dintre ei sunt consilieri județeni ai PSD.
Directorul s-a ținut departe de politică, nu a fost susținut de nimeni și este un persoanj cumva atipic din conducerea unei unități controlate de consilii județene sau locale din țară, deci de politic.
“Este ultima mea conferință de presă probabil din mandatul meu care continuă încă ca un interimat pentru maxim 120 de zile. Este probabil și ultima mea piesă regizată aici la Vâlcea și i-am adus pe cei care joacă în ea pentru a vă povesti despre roluri și despre acest specatcol. Îl aveam de mult în minte și mi-am propus să îl regizez ca un omagiu de plecare, ca un spectacol de adio al meu față de publicul vâlcean. Piesa va avea premiera duminică, 1 iulie, la ora 19.00, într-o perioadă în care majoritatea teatrelor din țară și-au încheiat deja stagiunea.
M-am simțit mereu un dușman al poporului în sens figurat, nu am știut să negociez, nu m-a interesat acest lucru, nu m-a interesat nici măcar salariul meu. M-au interesat doar teatrul, oamenii săi, am încercat să formez o echipă aici care să producă piese de valoare, să ofere spectacole europene de înaltă ținută.
Vă spun un lucru pe care ar trebui să îl știe și cei care conduc orașul și județul. Un teatru nu este o clădire. Un teatru este în primul rînd un grup de oameni. Un grup care vrea și poate să lucreze împreună, să facă spectacole de calitate, să joace la Râmnicu Vâlcea aceelași piese ca la Londra și cu aceeași valoare artistică. Mă tem doar ca această echipă de aici să nu se destrame”, a afirmat Adrian Roman.
Au fost prezentați apoi actorii, toți foarte tineri, care vor juca în “Un dușman al poporului” și a fost explicată pe scurt piesa pentru a se înțelege că marele Ibsen a descris acum peste 100 de ani o situație extrem de actuală a societății nostre actuale.
Probabil sistemul îl va elimina pe neadaptabilul director Adrian Roman din teatrul vâlcean. Un om de valoarea sa își va găsi oricând de lucru în țară sau străinătate. Nu știm dacă sistemul va putea promova însă pe cineva care să facă ce a făcut acest om pentru Vâlcea.
Nu spunem mai mult pentru că deseori și jurnaliștii sunt considerați “dușmani ai poporului”. De ce? Pentru că adevărul nu este niciodată absolut, la fel ca și minciuna, și adevărul nu face mereu bine. Se poate întâmpla să facă și rău.
Traian Guminski