Biroul pentru Protecția Animalelor și-a intrat în drepturi: amenzi și dosare penale! 11 localități au scăpat de amenzi
11 UAT-uri din Județul Vâlcea au reușit să rezolve, în mare parte, problema câinilor fără stăpân. Patru dintre primării au făcut eforturi și au construit adăposturi pentru patrupede, în timp ce șapte au parteneriate cu adăposturi care erau deja construite.
Primăriile din Rm. Valcea, Drăgășani, Horezu, Băbeni, Malaia, Costești, Vaideeni, Golești, Budești, Dăești și Păușești Otăsău au scăpat și de amenzi sau avertismente în urma controalelor efectuate de Biroul pentru Protecția Animalelor care funcționează în cadrul IPJ Vâlcea.
“Din toate cele 89 de UAT-uri , au fost identificate la 11 primării servicii specializate înfiinţate şi/sau protocoale de colaborare încheiate, iar în cazul a 78 de primării nu au fost înfiinţate astfel de servicii şi au fost aplicate măsuri de sancţiune contravenţională. În majoritatea cazurilor a fost aplicată sancţiunea contravenţională cu avertisment, în prima fază, pentru a scoate în evidenţă necesitatea acestei proceduri. S-au stabilit termene punctuale pentru remedierea acestor deficienţe şi urmează ca în perioada următoare să revenim cu aceste controale”, a declarat şeful Biroului pentru Protecţia Animalelor Vâlcea, Marius Ciuciu, miercuri, 25 septembrie 2024, în conferința de presă susținută la IPJ Vâlcea.
În urma controalelor au fost aplicate 145 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 107.500 de lei, asta în condițiile în care multe UAT-uri au primit avertismente, dar nu vor mai scăpa la fel de ușor la viitoarele verificări.
În județul Vâlcea, însă, doar municipiile Râmnicu Vâlcea și Drăgășani, precum și orașele Horezu și Băbeni au adăposturi publice dedicate acestor animale. În plus, alte localități precum Mălaia, Costești, Vaideeni, Golești, Budești, Dăești și Păușești Otăsău au ales să încheie protocoale cu adăposturile existente.
Începând cu data de 17.12.2020, la nivelul Inspectoratului de Politie Județean Vâlcea s-a înființat Biroul pentru Protecția Animalelor, structură ce are ca obiectiv principal asigurarea respectării condiţiilor de viaţă şi bunăstare ale animalelor cu sau fără stăpân, a condiţiilor de deţinere şi îngrijire, precum şi prevenirea şi combaterea faptelor de natură contravenţională şi penală în domeniu.
Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor cooperează cu instituțiile statului și colaborează cu asociațiile și organizațiile neguvernamentale cu atribuții în domeniu, precum și cu persoane fizice și juridice, în condițiile legii.
La nivelul Biroului pentru Protecția Animalelor, au fost înregistrate și dosare penale ca urmare a săvârșirii următoarelor genuri de infracțiuni: uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, rănirea cu intenţie a animalelor și intervenții chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, precum cuparea urechilor.