
Birocrația unei campanii dictate de AEP – o organizație plină de “pile” politice
Autoritatea Electorală Permanentă este una dintre instituțiile din România dominată de sinecuriști și de persoane angajate strict pe relații politice. De la șef până la ultimul angajat (nimeni nu știe exact câți oameni toacă banul public aici) toți au beneficiat de relații puternice pentru a pune mâna pe acest job.
Iar activitatea instituției în afara perioadelor campaniilor electorale nu este clară. Adică nimeni nu știe ce fac acești oameni și pentru ce sunt plătiți atâția ani în care nu au loc alegeri.
Poate pentru a justifica salariile și existența instituției cei din AEP sub îndrumarea unor șefi ce par a avea o imaginație bolnavă creează mereu alte reguli înaintea unui tur de scrutin.
Acum a început o nouă campanie electorală înt-un an în care în mod logic nici nu trebuiau să aibă loc alegeri.
Frunzărind fugitiv birocraticele condiții puse de AEP competitorilor dar și jurnaliștilor, fabricanților de materiale electorale, echipelor de campanie, te întrebi care este logica unora din măsuri, ce efecte au ele și cum transparentizează o competiție electorală texte sau poze din ziare care ocupă mai puțin loc decât “etichetele” impuse de regulile AEP.
Autoritatea Electorală Permanentă precizează că există reguli noi pentru această campanie electorală și anume materialele publicitare politice, distribuite în mass-media, trebuie să aibă o etichetă care va conține informații precum adresa sediului partidelor care susțin candidații sau adresele poștale ale candidaților, atunci când aceasta este dezvăluită public.
De ce este nevoie de această măsură? Pentru ca mii de oameni să trmimită scrisori candidaților independenți? Nu cunosc românii unde se află sediile central ale partidelor și au nevoie de această informație repetată peste tot?
Dar hai să presupunem că echipa unui candidat dorește să spunem ca în ziarul acesta pe care –l citiți acum sau în oricare altul din Vâlcea să apară o poză a candidatului și un text scurt gen mesaj adresat electoratului vâlcean în care candidatul prezintă să spunem viziunea sa despre important județului Vâlcea pentru țară.
Ei bine, uitați ce vrea AEP să facem noi sau orice altă redacție care acceptă un contract electoral:
Materialele publicitare politice distribuite trebuie să conțină următoarele informații (eticheta):
a) o indicație privind faptul că reprezintă un material publicitar politic;
b) candidatul sau formațiunea politică la cererea căreia sau în numele căreia este pregătit, plasat, promovat, publicat, distribuit sau difuzat materialul publicitar politic, respectiv numele și adresa de e-mail, precum și adresa poștală a candidatului, atunci când aceasta este dezvăluită public de către acesta, sau adresa sediului, în cazul formațiunilor politice;
c) o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-țintă sau de distribuire a materialelor publicitare, în sensul art.3 pct.11 și 12 din Regulamentul (UE)2024/900 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 martie 2024 privind transparența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică, atunci când este cazul;
d) o mențiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
e) după caz, o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau al unei promovări electorale plătite;
f) codul unic de identificare a mandatarului financiar înregistrat la Autoritatea Electorală Permanentă”, se arată în comunicatul de presă transmis de AEP.
Cred că nu mai are rost să adăugăm nimic la aceste informații.
Ca divertisment, dar și pentru a știi că este ilegal dacă vedeți așa ceva în perioada campaniei, mai adăugăm ce au interzis cei de la AEP candidaților:
• utilizarea vehiculelor inscripționate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaților, precum şi cu alte referiri la competitorii electorali;
• utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staționar;
• organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcționale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă.
De ce consideră cei de la AEP illegal și periculos ca un candidat să aibă pe mașina proprie colantată poza sa și mesajul să spunem “Nu voi juca golf cu destinele românilor!”, nu ne putem da seama!
Traian Guminski