Bătaie de joc pe banii de la “Casa Verde”

AFM – Administraţia Fondului de Mediu îşi bate joc de mii de oameni din România. Câteva sute dintre ei sunt din Vâlcea. Mulţi au stat la coada noaptea de sâmbătă spre duminică şi cea de duminică spre luni în faţa Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Unii stau şi în această noapte deşi afară plouă non stop şi se anunţă o noapte rece.
De ce tot acest haos? Păi pentru că aceşti funcţinari nu au fost în stare să finalizeze la timp o aplicaţie care să permită o înscriere civilizată a oamenilor pentru a accesa fondurile destinate programului Casa Verde.

img-20161011-wa0003
“Începând din 10 octombrie şi până la data de 24 octombrie 2016, la Agenţia pentru Protecţia Mediului Vâlcea se pot depune dosarele de finanţare, în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, beneficiari fiind persoanele fizice…”, au anunţat cei de la AFM. Numai că sumele sunt limitate şi s-a decis ca repartizarea lor să se facă în ordinea înscrierii dosarelor. Deci loc destul pentru haos şi pentru sărit peste rând în ordine de pile. Menţionăm că nu deţinem încă probe că aşa ceva s-ar fi întâmplat la Vâlcea şi vrem să credem că nici nu se va întâmpla.
Agenţiile de Mediu au trebuit să îşi disponibilizeze oameni pentru a se ocupa de acest program.
Aflat în Marea Britanie, directorul Alin Voicescu ne-a răspuns la telefon în această seară şi a purtat cu noi o lungă discuţie, menţionând nervos la final că îşi asumă toate cele spuse:
“Îmi pare rău de oameni care stau în ploaie, dar agenţia noastră nu este spital. Nu mai avem femei de serviciu, nici paznici. Uşa se închide după ce ultimul salariat din cei 35 care au mai rămas în urma restructurărilor pleacă acasă. Vineri, la terminarea programului am fost anunţaţi printr-un mail să nu plecăm. Am mai rămas până la ora 19.00 în aşteptarea unor noi infromaţii de la AFM despre modalitatea de lucru.
Ştiu că oamenii care au făcut cozi în weekend şi-au alcătuit o listă de aşteptare, de ordine în care să depună dosarele. Dar luni la ora 11.00 am primit un alt mail în care se spunea că nu trebuie să ţinem cont de nicio listă făcută de nimeni şi că trebuie să primim dosarele în ordinea în care intră oamenii!”.
Menţionăm că această comunicare a fost afişată abia marţi la prânz la intrarea în Agenţie, după cum ne-au declarat mai mulţi cetăţeni pe care i-am găsit azi la orele 20.30 în fata Agenţiei pentru Protecţia Mediului pe ploaie.
Ne-au rugat să nu îi fotografiem şi ne-au spus că mulţumesc mult jandarmilor care i-au ajutat să reziste şi să facă liste de ordine. Este de aşteptat ca dimineaţă îmbulzeala să fie maximă dacă aceste liste nu vor fi respectate, şi fiecare va încerca să forţeze intrarea.
Directorul Voicescu ne-a comunicat că instituţia nu are nici paznici şi că monitorizarea video nu a putut evita sustragerea de telefoane şi bani ale salariaţilor.
“În general este o vină a sistemului. Totul pare o mizerie, dar nu avem ce face, suntem în România. La întâlnirea convocată de doamna ministru (n.r Ministrul mediului), am fost conducători de instituţii din toate judeţele, din fiecare judeţ, de la Romsilva, Ape, Gardă, Agenţie, Mediu, Gardă Forestieră etc. Ne-a dat efectiv 15 minute de judeţ să ne spunem toţi problemele. Este imposibil aşa ceva. Vă rog să mă credeţi că eu ca director pot suna non stop la cele 4 numere ale AFM şi nu îmi răspunde nimeni iar lumea ne înjură pe noi”, a mai afirmat directorul Voicescu.
Luni, 10 octombrie, în faţa sediului APM Vâlcea se aflau aproximativ 300 de persoane care îşi aşteptau rândul pentru a intra în instituţie şi pentru a-şi depune dosarul. Suma alocată sesiunii de finanţare din acest an pentru populaţie este de 60 de milioane lei. Pentru judeţul Vâlcea a fost repartizată suma de 1.108.401 lei, acest lucru permiţând înscrierea a aproximativ 200 de dosare, în funcţie de tipul instalaţiei alese. Se pare, aşa cum şuşotesc oamenii pe la colţuri, că au apărut pilele şi de aceeea nu se mai vrea respectarea ordinii făcute de cei de la coadă ca să poată fi înscrise şi dosarele altora care nu au fost de la început. Responsabil pentru implementarea proiectului la nivel judeţean este Silvia Pădurariu. Nu-i aşa, doamna Pădurariu, că veţi fi corectă şi nu veţi înregistra nicio cerere de finanţare pe uşa din dos? Unii solicitanţi vă suspectează de aşa ceva. Noi pur şi simplu credem în cinstea dumneavoastră sau ca să o spunem pe şleau nu credem că veţi avea tupeul să riscaţi un scandal de pomină. În Vâlcea se află acum cel puţin două echipe de la DNA! Venite cu treburi pe la alte instituţii, dar oraşul este mic şi se ajunge uşor la Agenţia de Mediu.

Traian GUMINSKI