Andrada Paraschivescu, confesiune și gânduri de viitor despre programul Erasmus+: “M-a îndrumat către viitor!”
“Mă numesc Paraschivescu Andrada, sunt elevă în clasa a X-a B, la Liceul Tehnologic Forestier, pe profilul „Resurse Naturale și Protecția Mediului”, și am fost implicată în proiectul Erasmus+ nr.2023-1-RO01-KA121-VET-000128117, implementat de școala noastră în anul școlar în curs, proiect de formare profesională obținut în baza acreditării 2020-1-RO01-KA120-VET-095315.
Am participat într-un stagiu internațional, practica desfășurându-se în Portugalia, mai exact în Lisabona, la Grădina botanică din Ajuda, pepiniera floricolă Lusoverde ( Montijo) și parcurile Naționale din Sintra și Arrabida. Pot să spun că a fost o experiență unică, nu am crezut că îmi va plăcea atât de mult.
Inițial, am plecat sceptică de acasă, nu aveam încredere în mine, cu totul că mi s-a adus la cunoștință foarte multe informații legate de programul Erasmus+, dar mentorul meu, domnul profesor Răcășan Remus a explicat atât mie, cât și colegilor mei că va fi o mobilitate din care ne vom întoarce mai bogați în cunoștințe și chiar cu dorința de a mai participa și în alte proiecte, pentru a avea mai multe oportunități pe piața muncii. Și chiar așa a și fost… dar să vă povestesc…
Perioada mobilității a fost din 15 aprilie până pe 3 mai 2024, și am avut șansa să-mi valorific cunoștințele învățate făcând practică. Pe parcursul celor trei săptămâni am învățat multe lucruri noi și mi-am dobândit anumite abilități de care nici nu știam că pot fi capabilă înainte de mobilitate.
Programul celor trei săptămâni a fost bine pus la punct. În prima săptămână, eu împreună cu colegii mei i-am cunoscut pe mentori și am vizitat instituția gazdă și grădina botanică unde în mare parte ne-am desfășurat practica.
În următoarele două săptămâni, activitățile au fost diversificate, unele în grădina botanică, altele de identificare și corelare a agenților/factorilor care influențează echilibrul ecologic în parcurile naturale din apropiere. Mi-a atras atenția, în mod deosebit, faptul că mentorii au fost mereu lângă noi să ne sprijine și să ne explice cât de important este să păstrăm echilibrul ecologic în stare naturală, altfel dezechilibrul acestuia duce la mai mulți factori nocivi, printre care chiar și afectarea vieții noastre, din toate punctele de vedere.
De asemenea, am avut ateliere unde am lucrat în echipe și am identificat speciile forestiere la acțiunea factorilor nocivi din rezervațiile naturale. Am cercetat și observat procesul dezvoltării durabile a ecosistemelor urbane și evaluarea impactului ecologic, inclusiv metodologia studiilor de impact. Am studiat și analizat strategiile de protecţie a mediului prin identificarea surselor majore de poluare, ecozonare a teritoriului şi măsurile legislative de protecţie a mediului înconjurător.
Această mobilitate a creat pentru mine, pe de o parte o stare de neliniște și nerăbdare, iar pe de altă parte m-a provocat să ies din zona de confort pentru a învăța și a mă dezvolta. Am simțit cât de minunat este să poți crește profesional, cultural și mai ales personal în același timp. Faptul că această mobilitate a fost organizată în aşa manieră încât informaţia ştiinţifică să vină treptat ne-a permis să identificăm resurse pentru aprofundare şi exerciţiu, atât exerciţiu dirijat în timpul activităților cât și liber în timpul explorărilor noastre pentru a realiza temele zilnice propuse de către mentori. Timpul petrecut alături de oameni extraordinari a căpătat valențe deosebite pentru mine, deoarece am simțit că fiecare zi împreună a fost una cu sens, cu semnificații profunde atât pentru activitățile profesionale cât și pentru viața personală.
Programul m-a ajutat sa conturez drumul viitorului adult de mâine, a fost impulsul de care eu personal aveam nevoie. Acest proiect m-a ajutat să mă găsesc pe mine însumi, m-a îndrumat către viitor! Nu pot decât să mulțumesc instituției pentru un asemenea proiect, doamnei director ing. Staicu Gabriela, pentru implementarea proiectelor in LTF și nu în ultimul rând coordonatorulul proiectului ing. Răcășan Remus pentru grija, mersul bun în implementarea și coordonarea noastră pe parcursul întregului proiect” – Paraschivescu Andrada (Liceul Tehnologic Forestier, Râmnicu Vâlcea)