Analiză socială! De ce creşte numărul boschetarilor din Râmnicu Vâlcea
Săptămâna trecută primarul Mircia Gutău a susţinut o conferinţă de presă, urmată firesc de întrebările jurnaliştilor. O colegă de la o publicaţie locală l-a întrebat ce se poate face pentru ca numărul celor care cerşesc, dorm pe străzi, îşi fac nevoile oriunde, deranjează oamenii, să scadă, şi cum se poate implica primăria. Primarul a răspuns că ştie de această problemă, aşa cum ştie toată lumea. Administraţia locală a investit într-un centru de îngrijire şi adăpost a unor astfel de persoane numai că, de fiecare dată când poliţia locală le ia de pe străzi şi le aduce în centru, după doar câteva ore, o masă, un duş şi un somn, acele persoane pleacă din nou pe străzi.
“Este un trend acuma la nivel european să te speli cât mai rar şi să nu-ţi speli hainele, nu ştiu dacă ştiţi, am fost şi într-un mare oraş european şi acolo erau pe străzi sute de astfel de oameni care evident că deranjează şi evident că, legal,nu ai ce le face pentru că încalci drepurile lor de a trăi cum vor. S-a ajuns în situaţia în care nu contează drepturile majorităţii, ci cele ale minoritarilor. Peste tot este aşa…”, a precizat primarul Mircia Gutău.
În Râmnic poliţia nici nu mai intervine pentru că, pe bună dreptate, nu ai cum amenda un om care nu plăteşte amenzile şi nu are un domiciliu, nu-l poţi băga în puşcărie pentru că judecătrii nu înţeleg gravitatea acestui fenomen sau spun că nu există lege.
Noi credem însă, că, măcar la nivel de oraş, de cartier, am putea contribui la dispariţia acestor trântori murdari, alcoolici şi vulgari de pe străzi.
Zilele trecute am realizat câteva fotografii la intrarea în Piaţa Ostroveni. O femeie cu părul alb lângă o găleată de flori încercând să câştige un bănuţ din vânzarea lor. Şi vânzând cu mare greutate florile. Lângă ea aşezată în fund o beţivă notorie care terorizează comercianţii din zonă şi trecătorii de câţiva ani, îşi face nevoile în văzul oamenilor prin parcările de lângă piaţă sau în curtea grădiniţei, ţipă ca din gură de şarpe, înjură, leşină uneori pe stradă de atâta băutură. Ei, bine, acea femeie care munceşte,nu poate produce nici pe departe din vânzarea de flori, cât o face beţivancă care fumează peste un pachet de ţigări pe zi şi bea aproape non stop bere la peturi mici.
Peste drum în zona Hermes- bloc B 5 îşi face veacul un alt boschetar poreclit “Pişu”. Acesta este beat aproape non stop, pute a nespălat de la 20 de metri, doarme direct pe beton ziua sau noaptea pe sub băncile de pe care cade de beat ce este. Nu are loc de muncă, nu are pensie, fumează chiştoace, nu cred că mănâncă prea des, dar are bani de băutură din cerşit. Toţi aceşti boschetari, al căror număr creşte de la un anotimp la altul, există pe stradă şi au bani de tutun, alcool, poate şi droguri, pentru că cineva le dă aceşti bani. Pentru că încurajează existenţa lor. Pentru că oameni care au pensie sau care muncesc înţeleg greşit noţiunea de milă şi le dau acestor terchea berchea bani.
Primăria ar putea, cel mult, să propună un proiect de hotârâre de Consiliu Local care, desigur, ar face apoi celebru oraşul pe televiziunile naţionale. Consilierii credem că ar aproba măsura de a sancţiona râmnicenii care dau bani boschetarilor încurajând astfel existenţa lor pe străzile din Râmnic Vâlcea. Nu acei boschetari sau cerşetori trebuie amnedaţi pentru că îşi permit să nu plăteasă amenzile. Cei care încurajează mizeria de pe străzi şi acest fenomen ar trebui amendaţi. Nu este exclus însă, ca prostia din oameni să ia o altă formă şi o astfel de hotărâre, să îi determine pe şi mai mulţi inconştienţi să dea bani pe ascuns boschetarilor de milă. O milă idioată pentru că nenorociţii aceştia nu-şi cumpără haine, sau mâncare sau medicamente de acei bani, ci alcool şi tutun.
Traian GUMINSKI
• Conform dexonline : boschetar -1. familiar Persoană fără domiciliu, fără resurse, care trăiește prin parcuri, în guri de canal, sub poduri etc.
o 1.1. Om decăzut, vicios.