Analiză politică: Cum va funcționa alianța dintre Mircia Gutău și Constantin Rădulescu

Am urmărit cu atenție tot ce s-a spus, pe scenă și în culise, la Conferința Județeană a PSD Vâlcea de joi, 23 ianuarie. Apoi am analizat cu atenție și am reascultat discursurile încercând să rezist tentației de a scrie o știre, un reportaj, un articol despre acest eveniment repede așa cum face orice jurnalist care vrea să fie prezett cu relatările sale în mediul virtual cât mai aproape de desfășurarea unui eveniment.

Invitat de onoare al conferinței a fost primarul ecologist al municipiului Râmnicu Vâlcea.
Acesta nu avorbit mult ca timp, dar a vorbit exact ceea ce trebuia pentru a transmite un mesaj clar activului social democrat căruia i-a mulțumit pentru sprijinul dat de consilierii municipali ai PSD și de guvernele social democrate.
Edilul i-a asigurat pe membrii PSD că Organizația Județeană a PER va lupta umăr la umăr cu pesediștii pentru ca preşedintele Constantin Rădulescu să obțină un nou mandat în fruntea Consiliului Judeţean Vâlcea, subliniind că doreşte o continuare a politicii PSD la conducerea Consiliului Judeţean.
Am analizat acest discurs apoi am încercat să mă pun, mental, în locul președintelui Consiliului Județean.
Să găsesc cea mai bună soluție pentru campania electorală ca strategie, dar și ca tactică.
Orice politician în locul lui Constantin Rădulescu are nevoie de voturi pentru a obține un nou mandat. Dacă alegerile vor avea loc uninominal are nevoie de cât mai puțini contracandidați pentru ca aceștia să nu-i rupă din voturi. O candidatură a cuiva din PER la președenția Consiliului Județean ar lua voturi care s-ar putea duce direct la Costi. Dacă alegerile vor avea loc ca și data trecută dintre consilierii aleși situația e complicată. PSD nu se poate bizui decât pe voturile aliaților din PER deoarece evindent că cei din PNL, USR, Pro Romanîa și ALDE (dacă va mai face pragul) vor primi ordin să voteze împotriva lui Rădulescu și a PSD.
Deci PSD este interesat de o victorie a lui Gutău la municipiu și de un număr important de consilieri județeni ecologiști.
Gutău este interesat, mai ales în condițiile unor alegeri în două tururi, de cât mai puțini contracandidați pentru a putea câștiga din primul tur. Un candidat al PSD la primăria municipiului Râmnicu Vâlcea ar putea să ducă spre acesta voturi ale unor pesediști de care Mircia Gutău are nevoie ca de aer.
Concluzia acestei analize este următoarea.
PSD nu va pune candidat la primăria Râmnicu Vâlcea și îl va susține pe actualul primar.
PER nu va pune candidat la președenția Consiliului Județean și va susține deschis realegerea lui Constantin Rădulescu.
În cazul unui vot uniniminai al președintelui Consiliului Județean PSD va avea câștig de cauză pentru că acolo alegerile au loc într-un singur tur.
Nu mai este mult și vom vedea câtă dreptate am în această analiză sau cât de mult greșesc.
Pe plan tactic promovarea imaginii celor doi lideri este importantă.
Indiferent de ceea ce scuipă pe rețelele virtuale și-n discururi de partid detractorii lui Mircia Gutău și Constantin Rădulescu cei doi au făcut împreună mult mai mult bine vâlcenilor decât adversarii lor la un loc. Imaginea realizărilor edilitare ale acestor lideri trebuie dusă în fiecare gospodărie din acest județ, iar de această operațiune ar trebui să se ocupe o echipă eficientă de promovare a imaginii. Resursele financiare de campanie, atâtea câte sunt, nu mai pot fi disipate pe zece firme de publicitate și 20 de ziare.
În 2019 pesediști au văzut cu ochii lor cum cei plătiți să le facă campanie la alegerile din primăvară și la prezidențiale au criticat public candidații PSD și au declarat că votează cu adversarii social democraților. A apela pentru serviciile de promovare la canale media care nu cred în liderii tăi, în mesajul tău și care nu te susțin total, nu este o greșeală politică. Este pur și simplu prostie și orz aruncat pe gâște.
Iar Mircia Gutău și Constantin Rădulescu nu au voie să greșească. Deloc. Deoarece indiferent de rezultatele lor edilitare și de binele făcut electoratul este manipulabil și manipulat și poate fi adus, prin o propagandă deșănțată, în situația de a vota chiar împotriva propriilor sale interese așa cum s-a văzut recent.

Traian GUMINSKI