Analiză economică! Adevărul despre salarizarea din primăriile rurale

La adunările generale ale ADI ai ocazia să vorbeşti, în aceeaşi zi, cu mulţi primari. La finele săptămânii a avut loc adunarea generală anuală a ADI Salubrizare.
Au fost prezenţi 62 de primari din Vâlcea. Am reuşit să discut cu mulţi dintre dânşii, am ales să fie şi liberali şi social-democrați, despre salarizarea din primării, personal şi teama personalului de reducerile de personal preconizate a fi generate de schimbarea de preşedinte şi guvern.

Majoritatea primăriilor au probleme cu deficit de personal, dar mai ales probleme legate de salarizare. De mulţi ani, datorită unor ordonanţe trenuleţ, salariile din primării nu au voie să depăşească salariul viceprimarului indiferent ce vechime şi calificare are funcţionarul respectiv.
Cei mai buni jurişti, contabili, ingineri, au plecat de multă vreme din administraţia rurală. Au migrat spre privat sau spre primării ale oraşelor unde salariul viceprimarilor este mai mare, deci şi salariul lor poate creşte.

“Un viceprimar de comună grad 2 cum e comuna administrată de mine, îmi spune un primar PSD aflat la al 3-lea mandat, are 3.700 lei net. Acum spune-mi ce mare profesionist pe proiecte fonduri europene sau ce jurist calificat ca secretar vine pe un salar mai mic ca acesta. Am noroc că unii funcţionari sunt aproape de pensie şi nu mai vor să facă naveta. Am angajat anul trecut un băiat, absolvise cu bine o facultate bună, lucrase ca student într-o o firmă care făcea proiecte, era de la noi din comună. A plecat după 6 luni. S-a mutat în Sibiu unde câştigă dublu faţă de cât îi puteam da eu. Viitoarea lui soţie, o fată tot de la noi din sat, a plecat după el şi s-a angajat vânzătoare la un amanet unde primeşte 5 mii de lei. Ce să facă copii ăştia la noi în comună unde eu, ca primar, după atâţia ani de muncă am 5.300?”, spune un primar social-democrat.
Un alt primar, liberal, ne spune cât scandal are cu funcţionarii vechi şi cu experienţă:
“Am reuşit să fac cu greu două angajări anul trecut. Mai aveam nevoie de 6 oameni, dar nu am găsit. Ei bine, acum am zilnic scandal deoarece salariul minim pentru studii superioare a ajuns foarte apropiat de salariul maxim ce-l poate lua un funcţionar din cauza legii care nu permite salarizare peste salariul viceprimarului. Şi este normal ca un funcţionar cu peste 30 de ani de muncă în administraţie, cu zeci de cursuri de calificare, recalificare, cu experienţă să obţină un venit cu 3-4 sute de lei mai mare decât un debutant”.

Sunt nemulţumiri mari şi de aceea aceşti oameni chiar nu au nicio temere că se vor face restructurări. Salariile au ajuns aşa de mici în comunele de grad 3,încât orice funcţionar ar câştiga mai mulţi bani dacă ar fi taximetrist în oraş sau curier, sau distribuitor de mâncare.

Traian GUMINSKI