Acţiuni social-filantropice şi educaţionale la Orleşti
În fiecare sâmbătă şi duminică, în comuna vâlceană Orleşti, au loc acţiuni social-filantropice pentru bătrânii singuri şi copiii proveniţi din familii sărace. Cei doi organizatori, Daniela Truscan şi părintele paroh Georgian-Luca Siia, aduc zâmbete pe faţa celor pe care îi vizitează. Pe lângă acţiunile filantropice, părintele Siia este apreciat şi pentru activităţile educaţionale organizate în cadrul catehezei parohiale.
„Acţiunea se desfăşoară în fiecare sâmbătă şi duminică , la ora mesei de prânz, când sunt vizitate la domiciliu cel puţin trei persoane: bătrâni, bolnavi, văduvi, câţiva copii din familii cu probleme financiar-sociale, aflaţi între cele 40 de cazuri evidenţiate în situaţia socială a parohiei noastre. Orice vrea să se alăture cauzei noastre de întra-ajutorare, poate să doneze alimente (legume, brânzeturi, conserve, semipreparate( care se pregătesc la bucătăria parohiei şi se împart beneficiarilor. De asemenea, oricine se poate înscrie pe tabel, cu câte porţii de mâncare doreşte şi se pot duce la beneficiari. Dacă persoana care vrea să ajute este din Orleşti, atunci când în familie are un Parastas, poate pregăti câteva porţii de mâncare pregătită şi astfel se poate împărţi celor mai nevoiaşi, nu numai rudelor sau vecinilor”, spune părintele paroh Georgian-Luca Siia, care este recunoscut pentru acţiunile pe care le desfăşoară în Parohia Valea Bisericii.
Activităţi educaţionale la Parohia Valea Bisericii
De curând, părintele Siia a desfăşurat şi activitatea educaţională intitulată “Limba noastră-i o comoară”. Părintele Siia Luca-Georgian, l-a invitat în mijlocul celor 30 de elevi şi tineri prezenţi în biserică pe profesorul de limba română, Dragoş Zaharia, pentru a sublinia frumuseţea şi importanța limbii noastre materne şi descoperirea bogăţiei lingvistice prin lectură, ca şi activitate de petrecere a timpului liber. Cu acest prilej, în cadrul catehezei parohiale săptămânale, părintele Siia Luca-Georgian a coordonat o nouă etapă a secţiunii literare a Concursului Naţional de Creaţie Biserica şi Şcoala din sufletul meu. Elevii înscrişi au alcătuit rugăciuni, eseuri, poezii şi compuneri legate de tema concursului. La desfăşurarea lucrărilor a participat şi profesoara de religie Didona Argentoianu. În partea a doua a activităţilor catehetice şi educaţionale a avut loc în mod gratuit, lecţii de chitară, la care s-au alăturat şi alţi tineri din parohiile Blejani-Scundu, Capu Dealului-Drăgăşani şi Mitrofani-Verdea. Aceste cursuri se desfăşoară săptămânal în cadrul proiectului social-educaţional Şi eu vreau să învăț, implementat de această parohie, fiind predate tinerilor de către Părintele Silviu-Marian Barboni de la Parohia Uşurei, Susani şi de profesorul Dragoş Zaharia. Părintele Siia Luca-Georgian, a înființat Grupul de iniţiativă în educaţie şi timp liber de calitate Orleşti, Vâlcea, care are ca activități jocurile educaţionale în aer liber, pelerinajele şi excursiile gratuite pentru copii, schimburile de experienţă, acţiunile sociale pentru bătrâni şi de voluntariat, în curând urmând să se înfiinţeze și un Atelier Meşteşugăresc-Popular.
Letiţia Lazăr