Parlamentarii AUR vor avea două birouri în Vâlcea! Deputatul Nicolae Mândrescu pregătește primul proiect de lege
Cei trei parlamentari AUR ai județului Vâlcea: senatorul Dumitru Spau și deputații Nicolae Mîndrescu și Antonio Popescu vor deschide împreună două birouri parlamentare.
Unul va funcționa în Râmnicu Vâlcea și va fi mai accesibil populației din acest oraș din împrejurimi și din nordul județului, celălalt va funcționa în municipiul Drăgășani.
Nicolae Mîndrescu, coordonator al organizației județene a AUR, spune că își dorește ca cea mai mare parte a populației județului să se poată vedea cu unul dintre parlamentari dacă dorește acest lucru și că în comunele mai îndepărtate de Râmnic și Drăgășani ei se vor deplasa periodic pentru a intra în contact cu cetățenii organizând întâlniri publice.
Parlamentarul vâlcean lucrează, de câteva zile, la un proiect de lege prin care să ajute viitorul guvern să colecteze bani la buget, dar fără a mări TVA sau alte taxe pentru populație.
“Este clar că avem un deficit bugetar. Și este clar că trebuie micșorate cheltuielile și atrase alte venituri mai ales pentru a nu ne mai împrumuta ca țară pentru plata pensiilor și salariilor bugetare. Dar în primă fază nu se pot da afară oameni din instituțile statului pentru a face reformă. Mai ales că probabil mulți din cei concediați ar câștiga procese. Nici nu putem mări TVA și pune presiune pe oameni prin creșterea accizelor. România este pe primul loc în clasamentul european al scumpirilor, avertizează experții. De 10 luni încoace, țara noastră are cele mai mari scumpiri la alimente, iar puterea de cumpărare a românilor a scăzut drastic. Deci este o situație dramatică.
În schimb putem schimba fiscalitatea statului către unitați de stat și cheltuieli bugetare. Este evident că acest stat are dreptul de a fixa impozite și taxe și că le poate mări. Nu este treaba Curții Constituționale și nu se încalcă nicio Constituție dacă statul fixează anumite reglementări pentru unități ale sale.
Mă refer în acest proiect de lege la un impozit nou, de 10 la sută, perceput pe indemnizațiile tuturor aleșilor. Numai la nivelul județului Vâlcea avem peste 1300 de aleși. Nu-i obligă nimeni să rămână în funcție dacă au impresia ca impozitul e mare. Și pentru parlamentari și miniștri, pentru secretarii de stat, pentru prefecți , subprefecți pentru toți cei numiți în funcții politice. Impozitarea ,care ar trebui să fie de 10 la sută vine înainte de a se calcula celelalte rețineri și impozite din salariu în așa fel încât aceste salarii mari să nu se reflecte în totalitate în contribuția la pensii și șomaj și alte drepturi. Deci întâi taxezi, impozitezi cu 10 la sută și apoi faci celelalte rețineri din ce rămâne. În această categorie ar trebui să intre și toți salariații unor entități în care veniturile sunt unele de lux față de salariul minim: AEP, CNA, ANI, ASF, ÎCCJ, CCR, și mai multe agenții ale statului. Toți cei numiți direct în funcții de conducere.
Toate aceste impozite trebuie dirijate în un cont special care să alimenteze apoi Casa de Pensii pentru plata pensiilor. Se va vedea lunar cîți bani se colectează din aceste suprataxe care în niciun caz nu vor duce la sărăcie pe cei ce vor fi taxați. La urma urmei dacă ești consilier local sau județean ai un salariu în afara indemnizației. Și nu dai cu lopata pentru banii luați la o ședință. La fel cu cei care sunt membrii în CA și AGA a unor unități de stat. Nu-i obligă nimeni. Iar dacă ești ministru, președinte de CJ, primar, sau parlamentar înțelegi foarte bine că țara asta nu mai poate să se împrumute la nesfârșit pentru plata pensiilor.
Proiectul meu de lege vizează și o supra impozitare a celor ce obțin două sau mai multe venituri de la stat. Impozitul suplimentar se va percepe pe veniturile cele mai mici. Ești parlamentar să spunem dar și medic sau profesor universitar. Deci statul îți dă două salarii. Ei bine evident că nu ești în ambele joburi sută la sută la capacitatea ta maximă și mai și fugi de la un job la altul. Pe al doilea vei plăti acest supraimpozit care va merge pentru pensii. La fel cu cei care sunt și pensionari de la stat dar mai lucrează la stat. Deci să fie clară treaba, nu avem nimic cu cei ce au două sau mai multe joburi din privat sau sunt și pensionari la stat și mai lucrează în privat. Cei ce obțin însă mai multe venituri de la stat trebuie să plătească în plus.
Și mai este o categorie. A celor ce primesc salarii și pensii uriașe. Cred că indiferent de locul unde lucrează, la stat sau la privat, cei ce au salarii lunare de peste 12 ori mai mari decât salariul minim pot plăti peste ce depășește această sumă un impozit suplimentar de 10 la sută. La fel și cei ce au pensii mai mari de 12 ori decât pensia minimă. De ce am luat în calcul acest 12 ? Simplu. Păi dacă tu iei lunar o pensie la fel de mare cât ia un alt cetățean în tot anul poți plăti fără probleme un supraimpozit. La fel și dacă iei un salariu mai mare decât ia un alt cetățean în un an întreg”, spune deputatul Nicolae Mîndrescu.
Noi anticipăm că proiectul său nu va fi unul prea drag mai ales unor colegi din Parlament și că probabil nu va reuși să obțină votul pentru a deveni lege! (T.G.)