Deputatul Cristian Buican îi ajută pe producătorii locali din județul Vâlcea
Deputatul PNL, Cristian Buican, a fost inițiatorul legii care îi ajută pe producătorii locali să își deschidă puncte gastronomice în care localnicii și turiștii să poate consuma preparate găsite cu produse bio. De asemenea, liberalul a înființat o asociație care îi va ajuta pe producători șă promoveze punctele gastronomic, inclusive prin intermediul unui site.
În viitorul apropiat va apărea și o aplicație care o să poată să fie descărcată de orice turist. ‘’Să își organizeze în sufragerie, în terasă, în foișor, un restaurant în care să le servească localnicilor sau turiștilor preparate culinare tradiționale, obținute din produse pe care familia respectivă le are în gospodăria proprie. O să ziceți, mulțumesc, puteam și până acum să ne face o societate și ne făceam un restaurant. Noutatea este alta, nu este nevoie de autorizații, nu este nevoie de documente prea multe Este nevoie de o simplă înregistrare a gospodăriei respective la Direcția Sanitar-Veterinară printr-o cerere și un certificat de producător agricol în anexa căruia se trec produsele gospodăriei respective pentru a deschide un restaurant în gospodăria țărănească. Ideea nu este a mea, ideea a fost a lui Ivan Patzaichin, primul roman care a deschis un punct gastronomic local la Mila 23. El funcționează și azi chiar dacă fostul sportiv nu mai există.
Inițial, aceste puncte gastronomice au funcționat printr-un ordin al președintelui ANVSA. Toată lumea a simțit nevoia legiferării unor astfel de întreprinderi. Eu, alături de un colectiv din care face parte și domnul Simion de la Ministerul Dezvoltării, am scris de la zero această lege și am mers cu ea în Parlamentul României, acolo unde am obținut sprijinul tuturor grupurilor parlamentare. Legea este promulgate încă din anul 2023. Am mers mai departe. Am observant că unii gospodari din zona rurală și-au deschis puncta gastronomice dar le este foarte greu să se facă cunoscuți publicului larg. Chiar dacă au produse excepționale, naturale în primul rând, lumea nu-i cunoaște, nu știe să-i găsească. Atunci m-am gândit să facem o asociație care să susțină punctele gastronomice locale. Asociația are ca obiectiv principal susținerea gastronomiei românești, a zonei rurale, a obiceiurilor și a tradițiilor populare românești. Am discutat și cu o familie din Slătioara care de curând a deschis un punct gastronomic locale. Dânșii nu vor doar să promoveze afacerea, vor să promoveze și obiceiurile, tradițiile și portul din zona respectivă. În cadrul asociației se vor face și cursuri pentru cei care lucrează în astfel de puncta gastronomice locale. Este vorba inclusive de cursuri de igienă.
Am închiriat și un sediu pentru această asociație. Îi așteptăm pe toți care doresc să deschidă puncta gastronomice să îi ajutăm să pună la punct documentația. De asemenea, am înființat un site în care vor apărea toate punctele gastronomice din România. În viitor avem în plan să face și o aplicație care îi va ajuta pe turiști să facă în timp util care sunt punctele gastronomice și ce produse se pot consuma acolo”, spune parlamentarul vâlcean.