Noi nu trăim în Moldova! Deci nu putem judeca votul niciunui moldovean

Doamna Maia Sandu afirmă că “bandiţii” au încercat să cumpere voturi de la moldoveni, voturi la Referendum pentru a nu se modifica Constituţia.
Este posibil. Noi în România am văzut, în mai multe cicluri electorale, cum s-au cumpărat voturi cu pui congelaţi, ulei, zahăr, făină, bere, mici, pachete, bani, slujbe, brichete, găleți de plastic, tigăi, pelerine, geci şi câte şi mai câte.
O parte din cei ce au dat electoratului au ajuns primari sau parlamentari, unii au ajuns apoi să fie condamnaţi. Asta înseamnă democraţia de fapt. Ce înseamnă însă UE pentru cetăţenii moldoveni?
Nu ştim. Probabil înseamnă multe. Pentru cei ce au votat NU probabil înseamnă şi posibilitatea ca ruşii să se înfurie şi să intre cu armata în Moldova. Şi numai război nu vor aceşti oameni săraci. Pentru unii intrarea în UE este un vis spre o viaţă mai bună.
Mult mai bună. Dar cine ştie dacă ţările din Uniunea Europeană au nevoie de Moldova.
Un amic moldovean, Sergiu, devenit şi cetăţean român prin căsătorie, mi-a scris dintr-o ţară UE unde se află de cinci ani la muncă. Mi-a scris spunând că a votat cu DA. Deşi o parte din el crede că asta nu va ajuta cu nimic Moldova.
“Sunt aici în UE de 5 ani. Trăiesc material mai bine decât în Moldova. Sufleteşte şi spiritual însă nu mai am vlagă în mine. Eu ştiu că UE, deși pozează în democrație, e cea mai mare tiranie. Aici libertatea e doar declarativă. Ai drepturi dacă ești LGBTQ, pedofil, corupt, puşcăriaş, migrant african sau asiatic. Dar în libertate e durere când trebuie să te chinuieşti pentru fiecare bănuţ şi pentru a întreţine fiecare imigrant ilegal care nu vrea job dar are dreptul la beneficii. Democraţia și libertatea nu există decât declarativ, pentru că în realitate ai mai multă, uneori în Moldova sau România. Deşi şi acolo văd că se strânge cureaua şi în curând nu vei mai avea dreptul să ai găini în curte, să ai oi sau o vacă sau un porc. Deja nu mai ai dreptul să-ţi pui o centrală în apartamentul tău din bloc, să ai apă caldă. Cică poluezi cu centrala. Avioanele lor militare nu poluează şi nici miile de maşini exportate, fiare vechi. Dar o să vedeţi ce urmează în 2025! Am votat pentru Maia Sandu şi pentru referendum, ştiind foarte bine că dacă votul meu ar fi contat cu adevărat, nu m-ar fi lăsat să votez! Nici la voi nu contează cu cine votaţi! Oricum, şi voi, şi noi de aici, vom vedea în curând ce restricții vor fi în UE. Nici nu-ți imaginezi ce urmează, deşi eşti jurnalist. Evident că cei ce au votat în Moldova, indiferent ce au votat, habar nu au ce lagăr devine UE şi ce gardieni de forţă îl vor conduce…”, spune Serghei într-o scrisoare, din care am cenzurat fragmentele prea dure legate de conducătorii UE.
Şi eu cred că de fapt Uniunea nu are nevoie de Moldova. Acest referendum prinde bine ca imagine, uite mai sunt unii ce vor să adere şi luptă, în timp ce unii dintre voi sunteţi nemulţumiţi şi vorbiţi de tradiţii şi suveranitate şi independenţă! Ce să facă Uniunea Europeană cu Moldova?!
Nu are nici resurse, nu este bună nici de piaţă de desfacere. Este nedezvoltată şi nici nu ai ce să acaparezi, aşa cum a fost în România. Forţa de muncă şi femeile frumoase au migrat oricum în occident şi fără aderare politică! Mai cred că nici Rusia nu vrea cu adevărat Moldova, ci o preferă un stat tampon. Dacă o voiau, nu era nevoie neapărat să cumpere voturi, o puteau ocupa militar de mulţi ani, chiar înainte ca România să adere la NATO! Că vor o conducere statală mai apropiată de politica Rusiei este posibil. Dar nu putem fi de acord cu CTP care spune că mulţi moldoveni au vândut ţara lui Putin! Pur şi simplu Putin nu avea nevoie să o cumpere.
Poate unii au vândut votul pe câteva kile de carne şi ulei, dar cine poate să-i judece pe nişte oameni aşa săraci!

Traian GUMINSKI