Roberto Boboc, viață de impresar
Așa cum se întâmplă în toate sporturile, și în box vedeta principală este pugilistul care urcă în ring. Și România a avut de-a lungul timpului mulți pugiliști care au făcut istorie în boxul amator sau în cel profesionist, de la frații Dorel și Marian Simion, Francisc Vaștag, Leonard Doroftei și până la Lucian Bute. În special, în boxul profesionist, un rol extrem de important îl au și impresarii, care contribuie decisiv la ascensiunea pugiliștilor care au nevoie de adversari valoroși pentru a urca în clasamente și pentru a ajunge, la un moment dat, să se lupte pentru o centură mondială. Am dorit să aflăm care este concret rolul unui impresar și așa am ajuns la tânărul Roberto Boboc, cel care, la început de drum, a ales să fie alături de Daniel Ciuma, pugilistul vâlcean cu o ascensiune spectaculoasă. Sportivul născut la Băbeni are șase victorii din tot atâtea posibile la profesioniști și a urcat 340 de locuri în ierarhia profesioniștilor.
Hobby pentru impresariat
Boboc spune că nu consideră impresariatul o meserie și a ales să pornească pe acest drum pentru Daniel Ciuma: “Fac impresariat de când l-am cunoscut pe Ion Daniel Ciuma. Nu o consider o meserie, mai degrabă un hobby. Daniel mi-a făcut o impresie foarte bună, așa am decis să pornim la un drum împreună. În ziua de azi este tot mai greu pentru boxerii aflați la început de drum să găsească adversari de calitate și evenimente bune, am zis că pot eu să-l ajut cu asta. Momentan îl impresariez doar pe Daniel, dar dacă sunt alți boxeri care au nevoie de sprijin sau o mână de ajutor, sunt bineveniți. Până acum mi-am făcut toată treaba pro-bono și nici nu am de gând să încasez vreun ban. Din ce cunosc în domeniu, este la fel ca în cazul boxerilor. Când ajungi la un nivel mare, se pot câștiga sume consistente. Până acolo este drum lung și nici nu mă gândesc la bani. Repet, o fac ca pe un hobby din pasiune pentru box”.
“E nevoie de multă răbdare”
Roberto Boboc explică ce face mai exact un impresar de box: “În primul rând este nevoie de multă răbdare și atenție la detalii. Trebuie să cauți și să contactezi foarte multe persoane (alți impresari sau boxeri, promotori/organizatori de evenimente) și să încerci să ajungi la un numitor comun cu ei. De asemenea, mereu trebuie să ai ca obiectiv principal ascensiunea sportivului impresariat și ce este benefic pentru el. Pasiunea mea este boxul, aici consider că am și experiența necesară pentru a lua cele mai bune decizii. În momentul de față nu mă gândesc să mă extind către alte sporturi”.
Roberto este fiul unui fost mare pugilist vâlcean, Marcel Boboc, actualmente vicepreședinte la Liga Profesionistă de Box (FOTO) și recunoaște că acest lucru îl ajută: “Nu mi se pare greu deloc. Este un mare ajutor, deoarece am acces către toate prieteniile/relațiile/cunoștințele pe care tatăl meu le-a acumulat de-a lungul timpului”.
“Talente sunt, dar o să fie greu să scoatem un campion mondial”
Tânărul impresar crede că e mult de muncă în boxul românesc în tentative de cucerire a unui titlu mondial, la principalele patru versiuni: “În momentul de față este greu să scoată România un campion mondial de box la una din cele patru versiuni principale (WBA, WBO, WBC sau IBF), deoarece să faci sport de performanță fără bani este dificil. Dar talente sunt în România și, cu ajutorul lui Dumnezeu, poate în viitor, o să avem și bucuria asta. Acum trebuie să-i urăm baftă lui Mihai Desrobitu, care are un meci greu împotriva unui boxer aflat în primii 100 în clasamentul mondial, meci pentru titlu WBF. Chiar dacă nu este una din cele patru versiuni importante, este un pas care trebuie urmat pentru a ajunge campion mondial. Noi îi ținem pumnii și sperăm să vină cu centura acasă”.
Roberto Boboc crede în Daniel Ciuma
Despre sportivul pe care-l impresariază, Roberto Boboc spune că are mare potential. “Daniel Ciuma este un sportiv serios, care din punctul meu de vedere este cel mai important aspect. Este mereu bine pregătit înainte de meciuri, nu își subestimează adversarii, iar din acest motiv cred ca poate ajunge un boxer de top. Mai este mult de muncă dar sper ca în viitor să atace și un titlu mondial, poate chiar la Râmnicu Vâlcea”, conchide tânărul impresar.
Gabriel Cârjaliu