Dezvoltarea unor localităţi vâlcene ameninţată de majorităţi toxice din consilii locale
Motto: “Să te ferească Dumnezeu de ofensiva mediocrităţii” (Dan Puric)
Judeţul Vâlcea are 90 de localităţi. În mai puţin de jumătate dintre acestea vor exista candidaţi care să câştige alegerile cu peste 50 % din voturi ( în toate în care se va întâmpla acest lucru: învingătorul va fi primarul în funcţie din respectiva localitate).
Câţiva candidaţi, este drept, vor obţine scoruri de peste 80 %. Nu-i enumerăm pe cei ce au posibilitatea de a obţine aceste scoruri din teamă de a omite pe cineva. Aceşti edili vor avea viceprimarul pe care-l doresc şi o majoritate lejeră în consilii locale.
Dar mare parte a primarilor va fi aleasă cu scoruri între 30-40%, posibil chiar mai puţin de 30%. Şi aceşti oameni nu vor putea ridica mai mult listele decât scorul lor personal, din contră. Chiar şi unii primari care vor obţine peste jumătate din voturi vor avea probleme în a obţine majoritatea în consilii.
Ce nu înţeleg mulţi alegători nu numai din Vâlcea, ci şi din ţară ? Oamenii nu pricep că un primar, chiar mai puţin performant, dacă are un viceprimar cu care face echipă şi o majoritate în Consiliul Local, poate face treabă.
În caz contrar riscă să aibă un viceprimar chiulangiu (cum a avut Râmnicu Vâlcea 4 ani) sau unul sabotor şi o majoritate toxică de consilieri pusă doar pe sabotat orice proiect, pe stopat dezvoltarea administraţiei, pe o răzbunare prostească pe primarul ales.
Consilierii sunt în mare parte oameni interesaţi de propriile lor interese sau obedienţi liderului de partid de teamă că altfel îşi pierd susţinerea politică, mandatul şi acea indemnizaţie mult prea mare pentru munca lor în majoritatea cazurilor.
Cum primarii din Vâlcea vor fi majoritar PSD şi PNL, cu majorităţi toxice se vor confrunta edilii celor două formaţiuni.
În orice localitate în care AUR a depus listă completă, va intra în Consiliul Local respectiv. Dar au depus liste complete în multe localităţi şi cei din Forţa Dreptei, USR, Dreapta Unită, PMP, PUSL, SOS, PER, NOI şi alte partide. Este de presupus că acest amalgam de conslieri va negocia voturile în multe cazuri pentru funcţiile de viceprimar şi în nicin caz negocierea nu va ţine cont de binele comunităţii ci de interese personale şi de gaşcă.
Nici nu ne putem imagina ce s-ar fi întâmplat de exemplu în Consiliul Judeţean Vâlcea dacă preşedintele Constantin Rădulescu nu ar fi avut majoritatea asigurată de consilierii PSD şi PER şi doi vicepreşedinţi care l-au ajutat în aceşti ani să atragă atâtea fonduri şi să dezvolte semnificativ serviciile publice, infrastructura rutieră, unităţile şcolare şi cele medicale, transportul bazele sportive, centrele culturale.
Am văzut că şi la o banală renovare a unor garaje unde era nevoie de două treimi din voturi, consilierii liberali au sabotat la ordin un proiect benefic instituţiei. O majoritate toxică ar fi sabotat orice proiect al CJ şi am fi rămas cu mult în urma altor judeţe.
În Râmnic aproape un an majoritatea PNL-USR din consiliu nu a produs măcar un proiect de hotărâre pentru oraş, dar a sabotat la greu orice iniţiativă a primarului, iar viceprimarii au făcut orice altceva decât să slujească binele comun şi să-şi îndeplinească atribuţiile.
Acum Vâlcea se confruntă, să sperăm că nu şi la nivel de CJ sau de primărie a Râmnicului, dar sigur în multe oraşe ( Drăgăşani cel mai probabil) şi comune cu acest risc ca din toamnă mediocritatea unor viceprimari şi a unor consilieri locali plus răutatea unor lideri politici să stopeze evoluţia, să pună frâu dezvoltării, să transforme şedinţele de consilii în circ, să ceară vrute şi nevrute pentru câte un vot absolut normal pe un proiect benefic oamenilor.
Oamenii trebuie să se alieze să facă tot ce este posibil ca majoritatea consilierilor să fie cea a primarului ales. În unele cazuri este aproape imposibil dar cu o maximă mobilizare dacă primarul este PSD sau PNL sau ce o mai fi să aibă şi viceprimarul din acelaşi partid şi o majoritate de consilieri. Dacă dezamăgesc peste patru ani, schimbaţi toată echipa, dar dacă ajung să se certe permanent şi să nu facă nimic din cauza adversităţilor politice, pe cine să mai schimbaţi?!
Traian GUMINSKI