FOTO: Erasmus+, deschizător de drumuri, promotor al Liceului Tehnologic Forestier Rm. Vâlcea

Liceul Tehnologic Forestier, promotor în Europa prin proiectul Erasmus+ implementat de instituție, este deja la al cincilea proiect cu nr. 2023-1-RO01-KA121-VET-000128117 pentru mobilități în domeniul formării profesionale- cod KA121 VET, un nou zbor către culmile succesului.

O șansă de neuitat pentru elevii profilului Resurse naturale și Protecția mediului, aducându-le noi experiențe, atât pe plan profesional, cât și pe plan social, tocmai că in zilele noastre societatea umană se află într-o continuă transformare: modificarea condițiilor socio-economice, schimbări în orientarea profesională, în structura familială, accentuarea fenomenului migrațiilor etc. Toate acestea au consecințe asupra rolului școlii și cerințelor profesionale pentru profesori, care necesită anumite competențe pentru a face față la aceste transformări.

În acest sens, cadrele didactice împreună cu coordonatorul de proiect, prof. ing. Remus Răcășan, aplică metode și strategii noi, exemple de bune practici prin mobilitățile petrecute în Montijo, Portugalia. Sunt stagii de pregătire pe o perioadă de trei săptămâni unde copiii învață tainele gospodaririi durabile și culeg roadele muncii lor, unii dintre ei dorindu-și să profeseze în domeniu, alții își înving barierele lingvistice și se implică și în alte proiecte Erasmus+. Este o perioadă prolifică pentru elevii implicați, cei care efectuează chiar acum un stagiu în perioada 15 aprilie-3 mai 2024, deoarece fiecare învață despre sine și în colaborare cu ceilalți să se dezvolte din toate punctele de vedere și să aibă încredere în forțele proprii, să dețină o energie pozitivă și să fie atent la sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească. Este esențial ca grupul să aibă o responsabilitate, să fie o atmosferă în care indivizii sunt luați în serios, nu râd unul de altul, manifestă respect față de sentimentele celorlalți, împărtășesc idei și emoții, cooperează și nu există concurență. Sunt diferite activități și locuri unde elevii muncesc, amenajează spațiile verzi in Lisabona la gradina Botanica din Ajuda și își însușesc cunoștințe noi despre meseria pe care ar trebui să o îmbrățișeze după terminarea liceului.
Programul de formare promovează abilitățile și atitudinile fiecăruia, se axează pe cerințele și obligativitățile lor în parte, dorindu-se deținerea competențelor de valorificare maximă a întregului lor potențial.
Pe de altă parte, implicarea lor în proiect îi ajută să se integreze mai ușor pe piața muncii, dezvoltându-le competitivitatea, creativitatea și spiritul educativ.
Urmează o altă mobilitate în iulie 2024, în Cipru cu alt grup de la Liceul Tehnologic Forestier, cu noi provocări și noi viziuni asupra viitorului verde!
Va continua… Un nou drum spre succes!

Ing.prof.Staicu Gabriela – DIRECTOR Liceul Tehnologic Forestier RM. Vâlcea

https://youtube.com/shorts/Ry8afzCUrAg?feature=share