Pârtiile de ski, mașinile electrice și trântorii din administrație
Mai este o săptămână până la Crăciun și televiziunile încep programele de știri cu informații legate de creșterea tarifelor pe pârtiile de ski și cu cele legate de faptul că Guvernul taie subvențiile la mașinile electrice de nul viitor.
În primul rând cei care au bani de ski vor avea indiferent de tarife. Este un hobby exclusivist și nu vedem de ce i-ar interesa pe cei peste 6 milioane de români cu pensii mizerabile și salarii minime dacă ziua de urcare și coborâre pe telescaune costă 150 de lei, 200 de lei sau 2000 de lei.
Apoi, vedem cu toții că străzile sunt supra aglomerate. Sunt prea multe mașini. Iar cine își permite una electrică oricum are venituri foarte mari, indiferent de subvenție. Guvernul are trebui eventual să subvenționeze achiziția de biciclete. Să ofere un program Rabla prin care dacă îți duci mașina veche la casat, primești vouchere pentru biciclete noi și echipament adiacent pentru toată familia sau abonament gratuit pe viață la mijloacele de transport în comun din orașul tău.
Sunt fel de fel de calcule pe televiziuni legate de creșterea taxelor mai ales din 2025. Cică Guvernul nu știe de unde să reducă cheltuielile. Păi, variante ar fi destule, dar trebuie să existe și voință. România are 2685 de comune. Fiecare comună are primar, viceprimar și minim 9 consilieri locali. România are 263 de orașe. Majoritatea cu doi viceprimari și cu minim 15 consilieri locali. Râmnicu Vâlcea are 23 de consilieri. Și mai avem 41 de județe. Fiecare cu minim doi vicepreședinți și cu 31-37 de consilieri județeni.
Este simplu. Ori diminuăm această armata de frecători de mentă, ori lăsam numărul lor, dar reducem drastic veniturile din următorul ciclu electoral. Și mai bine ar fi să aplicăm ambele soluții simultan. Lejer se poate reduce numărul de viceprimari la maxim unul. Practica din Râmnic a arătat că un primar poate conduce foarte bine o primărie și cu doi viceprimari inexistenți la muncă, dar mari tocători de bani publici. Apoi nimeni nu te obligă să fi consilier local, municipal sau județean. Prea mulți bani pentru acești oameni care de cele mai multe ori nu fac nimic concret. Unii doar sabotează prin vot decizii bune ale executivului sau tranzacționează ca niște negustori ordinari votul lor pentru a obține avantaje personale. Mai ales angajarea membrilor familiei sau a lor în posturi bune la buget.
Indemnizațiile ar trebui să fie ceva foarte simbolic. Maxim 50 de euro lunar. Și așa unii nu vin de cât la o ședință în care stau ca niște popândăi și nu iau niciodată cuvântul.
Traian GUMINSKI