Nicolae Sofianu pregăteşte inaugurarea unui obiectiv important pentru vâlceni! A fost sfinţită biserica care va deservi noul cimitir din Râmnicu Vâlcea

Familia Sofianu se identifică cu dezvoltarea Râmnicului din ultimii 20 de ani iar numele ei este acum cunoscut cu mult peste graniţele judeţului. Vizionar în economie, afaceri şi investiţii, susţinător al sculptorilor şi pictorilor din România a reuşit Nicolae Sofianu să creeze un Hotel Muzeu, primul din România, ce poartă numele său de familie, a continuat prin construcţia unui Spital, acum ultramodernizat şi dotat cu aparatură medicală de ultimă generaţie, care îi poartă de asemenea numele. Numele Sofianu a ajuns şi pe autobuzele reţelei de transport urban din municipiu pentru că o staţie de autobuze a ETA îi poartă numele. A creat o Fundaţie care a strâns mii de opere de artă subvenţionând crearea lor. A ctitorit şi locaşe de cult, cel mai recent inaugurat fiind în 3 octombrie 2023. Este vorba de biserica care va deservi un cimitir mare, modern, construit tot cu mult gust bun pentru arhitectură şi artă. Cimitirul este necesar oraşului unde locurile de veci au devenit foarte scumpe din cauză că cimitirele existente nu mai au loc de extindere. El va avea 32 de cripte construite de specialişti care vor reprezenta cele 32 de mânăstiri din judeţul Vâlcea. Are iluminat economic modern, alei bine dimensionate, grup sanitar, biserică, mai multe capele sfinţite fiecare din ele având câte un hram, parcare, un magazin de servicii funerare complete.
Marți, 3 octombrie 2023, a avut loc sfinţirea şi inaugurarea bisericii închinate Arhiepiscopului Gherasim de către ctitorul Nicolae Sofianu, care a avut și viziunea arhitecturală a edificiului ce va deservi cimitirul. La intrarea în edificiu se înalță pe un soclu de granit, înalt de 2,20 metri, bustul în marmură albă al arhiepiscopului Gherasim, operă a sculptorului bucureștean Adrian Nicolae Radu. Monumentul va fi vizibil de la o mare distanță de către dreptcredincioșii care vor veni să se închine la lăcașul cu hramul Sfântului Nicolae și Sfânta Muceniță Sofia și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, lăcaș pictat de preotul iconar Sorin Ioan Părăușanu din Râmnicu Vâlcea.
La sfințirea lăcașului au participat preoți din Râmnic și corul Arhiepiscopiei, ceremonia fiind condusă de Arhiepiscopul Varsanufie, care, a zidit cu mâinile lui cu mistria, cu nisip și var piciorul și masa din altar pe care le-a spălat domnia sa, avându-l alături pe ctitorul Nicolae Sofianu, zidind în piciorul altarului moaște ale Sf. Constantin Brâncoveanu și zapisul de ctitorie semnat de întreaga familie a ctitorului Nicolae Sofianu.
Slujba s-a încheiat cu un parastas închinat Arhiepiscopului Gherasim, prieten adevărat mulţi ani şi sfătuitor al lui Nicolae Sofianu. Biserica a fost pictată de pictorul râmnicean preot iconar Sorin Ioan Părăușanu, înfățișându-i pe peretele din stânga intrării pe Arhiepiscopul Gherasim, având la picioare pictată Mănăstirea Arnota, iar în pandant, pe peretele din dreapta intrării Arhiepiscopul de astăzi, ÎPS Varsanufie, având la picioare pictată Catedrala Arhiepiscopiei Râmnicului. Membrii familiei Sofianu, Carmen, soția și copiii, Roxana, Nicușor și Alexandra Anamaria și nepoata de doi ani, Anastasia, au primit fiecare certificat de ctitor, iar Nicolae Sofianu – Gramata semnată de Arhiepiscopul Râmnicului, ÎPS Varsanufie.

Traian Guminski