Solstițiul de vară 2023: 21 iunie – cea mai lungă zi din an și începutul verii astronomice

Solstițiul de vară în 2023 are loc pe 21 iunie și marchează prima zi astronomică de vară în emisfera nordică.
În emisfera nordică, solstițiul din iunie (cunoscut și ca solstițiul de vară) are loc atunci când Soarele se deplasează pe traiectoria sa cea mai nordică pe cer. Acest lucru marchează începutul astronomic al verii în jumătatea nordică a globului. (În emisfera sudică, este invers: solstițiul din iunie marchează începutul astronomic al iernii, atunci când Soarele se atunci când Soarele se află în cel mai de jos punct de pe cer).
Acest solstițiu marchează începutul oficial al verii în emisfera nordică, având loc atunci când Pământul ajunge în punctul din orbita sa în care Polul Nord se află la înclinarea maximă (aproximativ 23,5 grade) față de Soare, rezultând cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte din anul calendaristic. (Prin cea mai lungă “zi”, înțelegem cea mai lungă perioadă de ore de lumină solară.)
Cum se sărbătorește solstițiul de vară în România
La români, solstițiul de vară este legat de sărbătoarea Sânzienelor, marcată în ziua de 24 iunie. Este una din cele mai mari sărbători păgâne ale anului. Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor, dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile, care sunt zâne rele.

Potrivit tradițiilor, în România, solstițiul de vară se serbează prin focurile de Sânziene, aprinse pe locul cel mai ridi…
Informaţiile publicate de euronews.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.