Pledoarie pentru susţinerea sportului a senatorului Bogdan Constantin Matei
“Sportul poate trece graniţele şi sfida stereotipurile şi poate inspira speranţă tuturor naţiunilor!
Anual, la 6 aprilie, este marcată Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace, ce reprezintă o oportunitate de a recunoaşte rolul pozitiv pe care sportul şi activitatea fizică îl joacă în comunităţile şi în vieţile oamenilor din întreaga lume.
La 23 august 2013, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia 67/296, a declarat ziua de 6 aprilie drept Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace, ceea ce a reprezentat recunoaşterea influenţei pozitive pe care sportul o poate avea în progresul privind drepturile omului şi asupra dezvoltării sociale şi economice. Iniţiativa a fost susţinută şi de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), în calitatea sa de Observator Permanent al ONU, întrucât Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace evidenţiază rolul şi contribuţia organizaţiilor sportive în programele de schimbare socială şi dezvoltare umană.
Sportul a jucat un important rol istoric în toate societăţile şi a îmbrăcat fie forma unei competiţii sportive, a unei activităţi fizice sau a unui joc. Pentru sistemul ONU, inclusiv pentru UNESCO, sportul şi jocul sunt drepturi ale omului care trebuie respectate şi aplicate la nivel mondial. De asemenea, sportul este o activitate fizică din ce în ce mai recunoscută şi este folosită ca un instrument cu costuri reduse şi cu un impact ridicat în eforturile de dezvoltare umanitară şi de consolidare a păcii, nu numai de sistemul ONU, ci şi de organizaţiile neguvernamentale, guverne, federaţiile sportive, forţele armate şi mass-media.
Sportul are puterea de a schimba lumea, este un drept fundamental, un instrument puternic pentru consolidarea legăturilor sociale şi promovarea dezvoltării durabile şi a păcii, precum şi a solidarităţii şi respectului. Prin abilităţile noastre individuale unice şi puterea colectivă, putem să ne reunim şi să împărtăşim modalităţi creative de a ne îmbunătăţi sănătatea şi bunăstarea prin sport şi activitate fizică.
Sportul şi activitatea fizică ne pot ajuta, de asemenea, să trecem prin perioade de criză, cum ar fi criza sanitară prin care a trecut întreaga lume, prin reducerea anxietăţilor şi îmbunătăţirea sănătăţii fizice şi mentale”, precizează senatorul social-democrat Matei Constantin Bogdan.