Analiză politică! Pentru cine va câștiga alegerile viitoare Mircia Gutău?!

La sfârșitul lunii trecute s-au împlinit doi ani de la alegerile locale. În Vâlcea au fost niște alegeri atipice deoarece prezența lui Mircia Gutău în fruntea Partidului Ecologist și alianța indirectă dintre acesta și PSD au dus la câștigarea majorității mandatelor de consilier județean de către social democrați care și-au putut impune, fără negocieri, direct cei doi vicepreședinți, dar și la câștigarea primăriei Râmnicului de către PER, partid care a mai câștigat 4 primari în județ și un număr însemnat de consilieri județeni, municipali și locali.
Mircia Gutău va influența însă mult mai tare rezultatele alegerilor din 2024. În funcție de linia politică pe care o va alege partidele parlamentare din județ vor obține procente în plus sau în minus în 3 din cele patru alegeri de peste doi ani. Alegerile prezidențiale nu le poate influența niciun candidat sau partid de la noi pentru că președinții sunt stabiliți în altă parte și apoi doar confirmați de prezența românilor la vot.
Mircia Gutău nu mai poate risca să nu aibă majoritate în consiliu și trebuie să candideze de la un partid care să-i și aducă voturi. Ori la PER,el a fost cel care a adus voturi partidului, nu invers. Există chiar posibilitatea reală ca PSD să dorească să aibă candidat la primăria Râmnicului așa că nu l-ar mai putea susține indirect pe Mircia Gutău, ca acum doi ani, dacă acesta ar candida de la alt partid. Cele trei partide care îi pot aduce voturi și o majoritate directă lui Mircia Gutău în consiliul municipal sunt PSD, PNL și AUR.
În ordine inversă ele sunt și partidele care ar câștiga cel mai mult dacă actualul primar ar deveni candidatul lor la alegerile locale.
AUR nu a intrat acum doi ani în consiliile locale din județ și nu a obținut niciun primar. Dar a luat 8% la parlamentare în condițiile în care vâlcenii habar nu aveau cine se află pe listele de candidați ai AUR. Acum AUR ar intra lejer în consiliul municipal și județean indiferent de ce candidați ar avea. Însă cu Mircia Gutău trecut la ei, probabil și cu o parte din experimentatul activ al PER, consilieri, primari și oameni hârșiți în bătăliile din secțiile de votare, cei de la AUR ar obține un rezultat remarcabil: Primăria Râmnicului și un număr mare de consilieri municipali, județeni și locali care să deschidă acces spre noi funcții. Ulterior rezultatul AUR la alegerile parlamentare care ar urma ar fi remarcabil în județ unde ar obține fără bătăi de cap măcar un loc de parlamentar.
Liberalii ar fi și ei în mare câștig dacă ar putea să se debaraseze de Virgil Pîrvulescu și oamenii săi și să-l atragă pe Mircia Gutău să candideze din partea lor la primărie. Ar putea cu siguranță să se bată pentru cel mai mare număr de mandate de consilier județean cot la cot cu PSD și să-și păstreze la parlamentare mandatele obținute acum doi ani. În cele din urmă PSD ar câștiga fără probleme atât primăria cât și președinția CJ Vâlcea cu Gutău candidat. Nu ar înregistra însă o creștere atât de mare a votului politic ca AUR și PNL.
Însă dintre cele trei partide mari, PSD este cel mai lovit dacă actualul primar nu devine candidatul lor. Și cea mai proastă variantă pentru PSD este ca acesta să candideze din partea AUR pentru că, implicit această candidatură va rupe masiv din voturile care ar merge la PSD, prin tot județul, și le va muta spre AUR. Iar Gutău, dacă ar fi candidat al AUR, ar desemna și un competitor puternic la președenția CJ care ar pune probleme serioase PSD-ului.
Nu am luat în considerare USR, deoarece pentru Mircia Gutău este foarte convenabil ca acest partid să intre în consiliul municipal cu Andrei Gheorghiu cap de listă. Actualul viceprimar userist poate fi rezerva primarului Gutău în cazul în care ar avea nevoie de o alianță ulterioară în consiliul municipal pentru majoritate sau pentru o majoritate de două treimi necesară votării anumitor proiecte.
În final menționăm că, în un singur tur de scrutin, pentru Mircia Gutău este ușor să obțină un nou mandat de primar și candidând independent. Ar avea posibilitatea ca, alături de votanții săi fideli să atragă electorat de la toate celelalte partide. Ar fi o soluție perfectă în cazul în care nu ar mai dori să facă nimic pentru oraș, ci doar să aștepte pensionarea după un mandat liniștit, fără realizări și cu certuri interminabile în consiliul municipal. Pentru râmniceni însă ar fi cea mai proastă variantă. Pentru cetățenii Râmnicului ce doresc ca orașul să se dezvolte este ideal ca Mircia Gutău să candideze din partea unui partid parlamentar iar ei să-I dea voturile masiv și listei de consilieri ai acelui partid spre a-i asigura o majoritate care să-i permită continuarea dezvoltării, atragerea de fonduri europene, lansarea de noi proiecte și mai ales posibilitatea de a-și alege viceprimari care să muncească pentru oraș nu să taie frunză la câini și să saboteze municipalitatea așa cum se întâmplă azi cu ipochimenul Virgil Pîrvulescu.

Traian GUMINSKI