Problema porcilor mistreţi din sudul judeţului, luată în serios de autorităţile vâlcene
Problema locuitorilor din zona de sud a judeţului generată de atacurile culturilor de către porcii mistreţi, dar şi ale altor animale sălbatice din fondurile de vânătoare a devenit foarte cunoscută în urma semnalelor de alarmă pe care le-a atras câţiva primari, printre care şi cel din comuna Guşoeni, Nicolae Concioiu, care a făcut numeroase demersuri către autorităţile judeţului pentru înlăturarea acestu fenomen.
“Ne văităm foarte mult de atacurile porcilor mistreţi, dar a mai apărut, şi într-un mod foarte agresiv, atacul căprioarelor asupra viţei de vie. S-au înmulţit şi căprioarele şi oamenii acum se confruntă cu nişte aspecte care până acum nu erau. Trebuie să păzească şi ziua şi noaptea. Şi, mai nou, mistreţii – de care eu, de când am venit la Primărie, am tot spus că trebuie să facem ceva la nivel naţional, să luăm o hotărâre – aproape că s-au obişnuit cu prezenţa oamenilor şi atacă şi ziua, nu numai noaptea. Mi-au povestit oamenii că aruncau petarde înspre ei şi nu schiţau nici un gest. Mi-a mai spus un cetăţean că i-a dat cu bâta afară din vie, exact ca pe porcii de casă. Deci, s-au domesticit şi nu mai au frică de nimic. Eu nu sunt contra acestor animale sălbatice, au şi ele rostul lor. Să nu se înţeleagă că vreau să fie nimiciţi. Rrebuie găsite forme de protejare a lor în nişte spaţii, care să nu le permită să treacă în culturile oamenilor”, semnala primarul Concioiu în urmă cu un an.
Prefectul Radu Renga a avut ieri o întâlnire cu factorii responsabili în gestionarea fondului cinegetic pentru identificarea unor soluţii legale de limitare a pagubelor produse culturilor agricole de diferite specii de vânat. Întâlnirea s-a desfăşurat la sediul Prefecturii şi au participat reprezentanţi a 13 din cele 16 asociaţii de vânătoare care gestionează fondul cinegetic de pe raza judeţului Vâlcea, ai Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea şi ai Direcţiei Silvice Vâlcea, precum şi primarii localităţilor Măciuca, Guşoeni, Fîrtăţeşti şi Prundeni. Conform informaţiilor transmise de prefectul Radu Renga, în urma discuţiilor purtate, s-a dispus ca în perioada următoare Garda Forestieră Râmnicu Vâlcea să verifice asociaţiile de vânătoare şi să aplice acestora amenzi în cazul nerespectării prevederilor legale aflate în vigoare. De asemenea, s-a decis ca gestionarii fondului cinegetic să fie în contact permanent cu unităţile administrativ-teritoriale astfel încât problemele cetăţenilor să îşi poată găsi rezolvarea într-un termen cât mai scurt. Pe de altă parte, reprezentantul Guvernului în teritoriu a solicitat Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea ca, în perioada următoare, o atenţie deosebită să fie acordată localităţilor Măciuca şi Guşoeni, unde cetăţenii înregistrează pagube serioase din cauza porcilor mistreţi.