Deputatul Eugen Neață încearcă printr-o lege să “resusciteze” peste 100 de cinematografe din România
Deputatul Eugen Neață, aflat acum la al doilea mandat, nu a făcut politică în Parlament alegând, din prima sa zi de deputăție calea unui dialog permanent cu oameni, edili, comunități, sindicate, specialiști, pentru a redacta legi bune.
În mandatul actual a reușit să aducă în patrimoniul primăriei Râmnicu Vâlcea pădurea de pe dealul Capela, oferind o șansă imensă orașului de a crea o pădure parc cu fonduri europene.
Recent, o inițiativă semnată Eugen Neață poate aduce în proprietatea primăriilor din țară peste 100 de clădiri părăsite și degradate dar care pot atrage fonduri pentru a fi transformate în clădiri culturale:
“Nu sunt puțini cei care își amintesc de cinematografele din România și de obiceiul oamenilor de a merge la film alături de zeci și de sute de alți oameni, o dată sau de două ori pe săptămână. Domeniul a evoluat din ce în ce mai accelerat în cu totul altă direcție tehnică și foarte puțini au observat cum în ultimele trei decenii sălile din rețeaua de cinematografe au intrat într-un lung și dureros proces de degradare. Aflate în administrarea Regiei de distribuție și de exploatare a filmelor România film, sălile de spectacol și-au pierdut și farmecul, și publicul, și obiectul de activitate. A existat la un moment dat o fereastră de oportunitate pentru administrațiile publice care au dorit să preia aceste săli în proprietate locală și să le modernizeze păstrându-le obiectul de activitate.
La Râmnicu Vâlcea, primarul Mircia Gutău a folosit acel moment și orașul are în zona Ostroveni Cinematograful Geo Saizescu în care, pe lângă proiecții de filme, au loc și spectacolele Teatrului Ariel.
Primarul Călimăneștilor, Florinel Constantinescu, nu se afla în funcție în acel moment și cinematograful din stațiune, aflat încă în proprietatea statului, arată cum se poate vedea în imaginile alăturate. Am analizat împreună acest subiect și, zilele trecute, am redactat și am înaintat Parlamentului României o inițiativă de modificare a legii pentru a permite trecerea din proprietatea statului în proprietatea locală a sălilor de cinematograf, pentru a fi modernizate și repuse în folosință.
Un primar gospodar cum este Florinel Constantinescu își va asuma cu prioritate un asemenea proiect, atât de important pentru posibilitățile de divertisment pe care le au turiștii care îi vizitează stațiunea. Modificarea legii va avea efect național, desigur. Administrațiile locale au acum și interesul public și mijloacele financiare să repună în funcțiune o rețea de săli de spectacole păstrând obiectul principal de activitate, dar punând la dispoziția localității o incintă culturală cu valențe multiple. Aceasta este noua mea inițiativă legislativă, pornită de la comunicarea cu edilii localităților vâlcene, cu aplicabilitate națională de mare anvergură”, a comunicat parlamentarul social democrat.(T.G.)