Viaţa la ţară nu vă fereşte de hoţi! Protejaţi-vă casa!
“Şi dumneavoastră aveţi un rol important pentru siguranţa satului/comunei în care locuiţi!”, este avertismentul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Vâlcea. Mai multe sfaturi, menite să ţină la distanţă hoţii, sunt date de către poliţiştii vâlceni, în urma furturilor care au fost sesizate în ultima perioadă.
– Nu primiţi în curte cetăţeni străini de comunitate, care oferă diverse bunuri spre vânzare sau se angajează să facă lucrări ori reparaţii! Aceştia vă pot înşela sau vor doar să vadă ce bunuri pot fura din gospodăria dumneavoastră!
– Dacă din diferite motive aţi primit în casă persoane necunoscute, nu le daţi nicio posibilitate să afle unde păstraţi banii sau alte valori şi nu le lăsaţi fără supraveghere niciun moment !
– Dacă angajaţi muncitori din alte localităţi, informaţi poliţistul despre acest lucru!
– Încuiaţi uşile şi ferestrele când plecaţi de acasă, iar animalele nu le lăsaţi afară din curte, nesupravegheate !
– Nu lăsaţi cheile de la casă la vedere, uşor de găsit!
– Dacă veţi lăsa mătura în uşă, va fi şi pentru hoţi un semn că nu sunteţi acasă, nu doar pentru oamenii de bună credinţă!
– Nu ţineţi sume mari de bani în casă!
– Dacă vă lăudaţi cu diverse câştiguri, s-ar putea să fiţi vizitaţi de hoţi!
– Nu uitaţi: un câine bun este o comoară la casa omului!
– Atenţie la alcool! De multe ori, partenerul de pahar ajunge să vă fure!
Dacă eşti victimă
În cazul neplăcut în care vă întoarceţi acasă şi vă găsiţi locuinţa prădată de hoţi :
ANUNŢAŢI DE URGENŢĂ POLIŢIA LA NUMĂRUL DE TELEFON 112 şi nu pătrundeţi în câmpul infracţional!
– Nu trebuie să atingeţi sau să mişcaţi de la locul lor lucrurile din locuinţă ! Pe cât posibil, interziceţi accesul altor persoane binevoitoare în câmpul infracţional. În multe cazuri victima sau alte rude doresc să verifice ce obiecte lipsesc sau să facă ordine în lucrurile răvăşite de infractori, prin aceasta distrugând mijloacele de probă existente;
– Puneţi la dispoziţia poliţiei cât mai multe date de care aveţi cunoştinţă : persoanele suspecte care au gravitat în jurul locuinţei, care au cunoscut faptul că proprietarul lipseşte de acasă sau care aveau informaţii despre locul în care se aflau bunurile de valoare;
– După efectuarea cercetării la faţa locului de către poliţişti, examinaţi cu atenţie locuinţa şi furnizaţi acestora cât mai multe date în legătură cu bunurile care vă lipsesc sau modificarea poziţiei unor obiecte din locuinţă. Este preferabil să indicaţi caracteristicile de identificare a bunurilor furate (marca, seria etc., ce pot fi regăsite pe actele de provenienţă, garanţii ş.a.).